Combinatie Jeugdzorg krijgt lening van ruim 3 miljoen euro
De financiële problemen zijn niet acuut, zo zegt Gerda Huijbregts, bestuurder van Combinatie Jeugdzorg, maar mochten ze wel acuut worden, heeft de zorgstichting een buffer gekregen in de vorm van een financieel voorschot. Daarmee hebben de 21 gemeenten van de Metropoolregio ingestemd.
“Welke gevolgen deze moeilijke situatie heeft voor onze cliënten? Geen”, zegt Huijbregts. “We hebben geen concessies willen doen aan de zorg die we onze jonge cliënten aanbieden, die zorg heeft geen moment onder druk gestaan."
"Maar het gevolg daarvan is wel dat we nu financieel voor een uitdaging staan. Daardoor hebben we nu 1,4 miljoen euro op een aparte bankrekening staan die we kunnen aanspreken als het nodig is. Daarnaast is er nog een potje van 1,7 miljoen euro in geval van uiterste nood”, zo vertelt Huijbregts.
Interen door corona
Dat er extra geld nodig is, komt door een combinatie van factoren, legt de bestuurder uit. “We hadden natuurlijk al weinig eigen vermogen. Er is de laatste jaren veel bezuinigd op de jeugdzorg – niet alleen hier maar door het hele land. Dat voelden we al, en daar kwam corona nog eens bovenop. Toen hebben we veel moeten interen.”
Op het hoogtepunt meldde 10 procent zich ziek
Gerda Huijbregts, bestuurder Combinatie Jeugdzorg
De coronapandemie heeft behoorlijke sporen achtergelaten in de organisatie, zo legt Huijbregts uit. “Er was tijdens de pandemie veel aandacht voor de ziekenhuizen en de ouderenzorg. Heel begrijpelijk ook. Daarnaast ging instellingen zoals Jeugdbescherming Brabant een half jaar dicht. Daardoor kregen we weinig aanmeldingen.”
Alle hens aan dek
“Maar vervolgens was het alle hens aan dek. Ons personeel moest wel gewoon door werken tijdens de pandemie. Er zijn zelfs teams geweest die gezamenlijk in quarantaine zijn gegaan. Die hoge werkdruk leidde vooral in het tweede deel van de pandemie tot een hoog ziekteverzuim. Op de hoogtepunten meldde zo’n 10 procent van het personeel zich ziek.”
We zijn veel geld kwijt aan bureaucratie
Gerda Huijbregts, bestuurder Combinatie Jeugdzorg
Vervangend personeel
Soortgelijke cijfers waren er bij de ziekenhuizen in de regio. Op Combinatie Jeugdzorg had dat vooral zijn effect op de financiële huishouding. “Personeel vervangen vergt gewoon een grote investering. Omdat je met veel verschillende soorten contracten gaat werken, ben je ook meer kwijt aan administratie. Dat wil je eigenlijk niet maar dat moet nu eenmaal met de huidige regelgeving. Ook dat is een landelijk verhaal trouwens. ”
Bureaucratie
Dat landelijk verhaal zorgt ervoor dat Huijbregts reikhalzend uitkijkt naar hervormingen in de jeugdzorg, die recent zijn afgesproken met het – toen nog – missionaire kabinet. “We zijn een stichting, dus we maken sowieso geen winst. Maar we hebben wel geld nodig om ons werk te kunnen doen. Veel liever dan aan bureaucratie, zou ik het geld dat we hebben, uitgeven aan goede zorg.”
3,1 miljoen euro terugbetalen wordt ingewikkeld
Gerda Huijbregts, bestuurder Combinatie Jeugdzorg
Aandacht voor kwaliteit
“We hopen dat met de hervormingen vanuit de politiek er meer aandacht kan gaan naar kwaliteit. Ik hoop dat de administratie eenvoudiger wordt en we ook goed onderzoek kunnen gaan doen naar welke methodes werken en welke niet. Daar ontbreekt het nu aan”, legt Huijbregts uit.
Maar zover is het nog niet, voorlopig blijft Combinatie Jeugdzorg financieel op zijn tandvlees lopen. “We hopen dat het snel veranderd, maar het wordt niet makkelijker allemaal. Zo zijn veel kosten waaronder de loonkosten duurder geworden. Dat zal zich ook moeten gaan spiegelen in de tarieven die we hanteren. Op het moment hebben we nog geen beroep hoeven doen op de aangelegde buffers. Ik hoop dat dat zo blijft, het is immers slechts een lening.”
Ingewikkeld
Dat roept wel vragen op. Wie uitgaat van een doemscenario, waarbij de zorginstelling een beroep moet doen op de gehele 3,1 miljoen euro die de buffer behelst, kan zich afvragen hoe dat geld zou moeten worden terugbetaald door een stichting zonder winstoogmerk, die al geen vlees op de botten heeft.
“Dat zou inderdaad een ingewikkeld verhaal worden”, zegt Huijbregts. “Als het zover komt zullen we zoals gezegd innovatief moeten zijn, maar we gaan er niet vanuit dat het zo’n vaart loopt.”
Vertrouwen
Wel zegt Huijbregts vertrouwen te voelen vanuit de regionale politiek. “Vanuit de Metropoolregio zijn Eindhoven en Helmond onze eerste gesprekspartners. We hebben zeker het gevoel dat zij begrip hebben voor onze situatie. Anders zouden ze ook niet zo’n bedrag voor ons opzij zetten. Daar spreekt vertrouwen uit”, aldus de bestuurder.
Laat je reactie achter