College voor de Rechten van de Mens buigt zich over personeelsbeleid ASML
Het College voor de Rechten van de Mens gaat zich buigen over de vraag of het weigeren van mensen op grond van hun afkomst, discriminatie is. Dat gebeurt nadat ASML eerder een Syriër weigerde te contracteren op grond van zijn nationaliteit.
In november 2021 publiceerde Studio040 een verhaal over een Syrische ingenieur die na een lange sollicitatieprocedure bij ASML een contract leek te kunnen gaan tekenen. Op de dag voor de ondertekening trok ASML zich plotseling terug. Door Amerikaanse sancties op Syrië, mocht het Veldhovense bedrijf de ingenieur niet aannemen. Later kwam nog een dergelijk verhaal aan het licht, ditmaal was een Iraniër het slachtoffer.
ASML moet de orders vanuit de VS naleven omdat werknemers van het bedrijf anders de kans lopen in een Amerikaanse cel te belanden.
Pion
De VS zien ASML als een belangrijke pion in het behouden of uitbreiden van hun status als wereldmacht. De technologieën die ASML bezit, zijn vooral belangrijk in de strijd tegen de opkomst van China. Eerder zorgden de Amerikanen er ook voor dat ASML haar nieuwste machines niet mag verkopen aan Chinese bedrijven. ASML-werknemers die op enige wijze verbonden zijn met de VS, mogen ook niet samenwerken met Chinese partners.
Niet gediend van
Gemeente Eindhoven liet naar aanleiding van het verhaal van de Syrische ingenieur weten totaal niet gediend te zijn van het feit dat de Verenigde Staten zich bemoeien met de interne gelegenheden van een Nederlands bedrijf. Het college van B&W liet ook weten dat aan te kaarten in Den Haag.
Staatsbezoek
De Amerikaanse inmenging zal daarom ongetwijfeld onderwerp van gesprek zijn tussen minister-president Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden. Rutte is op staatsbezoek in de Verenigde Staten waar dinsdag een overleg tussen de staatshoofden op het programma staat. ASML is daar één van de gespreksonderwerpen.
Of dat de maatregelen die ASML noodgedwongen neemt, in strijd zijn met de mensenrechten, moet in maart duidelijk worden. Op 9 maart wordt de zaak besproken bij het College van rechten van de mens in Utrecht.
Laat je reactie achter