advertentie Banner Profile Mekkes

Maaike van Esch

China veroverd, nu Nederland nog

De band Hippe Gasten heeft China al veroverd en probeert nu de harten van de Nederlandse theaterbezoeker te stelen. Met de show 'Doe mij een liedje speciaal' toert het Brabants-Gelderlands gezelschap dit najaar door het land.

Vrijdag staan de vijf mannen uit Eindhoven, Erp en Nijmegen in theater De Schalm. Er zijn ongeveer vijftig kaarten verkocht, lang niet genoeg om de kleine zaal te vullen. In Deventer een week eerder zijn 350 stoeltjes gevuld. "Het is spannend. We staan aan het begin van de toer en we hebben er zin in", zegt Daan Koch met een lach.

Daan is de Eindhovense gitarist van de band. Zijn Brabantse kompaan Jon van den Elsen is verantwoordelijk voor de zang. "We willen kinderen enthousiasmeren voor pop- en rock-muziek. De housemuziek is heel erg in opkomst, maar dat gebeurt zonder instrumenten", stelt Jon. Hij onderstreept dat kinderen vaak na de voorstelling ook op de band afstappen om te zeggen 'dat ze de drummer zo cool vinden'.

Het verhaal van Hippe Gasten is bijzonder, want de band heeft al een flinke reputatie opgebouwd in China. In dat land zijn kinderliedjes zeer conservatief en hangen ze volgens Jon op het niveau van 'Altijd is Kortjakje ziek'. Samen met negen andere bands van over de hele wereld is het Nederlandse gezelschap uitgenodigd om te toeren in China. Aan het eind van dit jaar vertrekt het vijftal om de zalen en festivals daar weer plat te spelen.

De liedjes van Hippe Gasten worden in China vertaald en de teksten zijn op een scherm achter de band te zien. De Chinese overheid heeft de lyrics van de mannen eerst goedgekeurd, want schunnig taalgebruik mag bijvoorbeeld niet. "Het voelt als vakantie om daar te spelen. Het is anders dan in Nederland. Als er daar tienduizend man op een veld staat, dan staan er ook duizenden politieagenten omheen", vertelt Jon.

Voordat de band naar China afreist, is het dus tijd voor de voorstelling 'Doe mij een liedje speciaal'. Op zondag 22 december speelt het gezelschap in het Muziekgebouw Eindhoven.

Laat je reactie achter