Collegeperiode 2018-2022. Wethouder drs. L. (Loek) Kruip Wethouder drs. L. (Lianne) Smit-Volkers Wethouder drs. A. (Arno) Uijlenhoet Wethouder drs. A.C.W.A.M (Alexander) van Holstein Studio040

Chaos Waalre compleet: Ook wethouders treden af

Na burgemeester Brenninckmeijer hebben ook de vier wethouders van Waalre besloten af te treden. Ze blijven aan tot er opvolgers gevonden zijn.

Waalre heeft al enkele maanden de kampen met een bestuurscrisis, waarbij de burgemeester, de vier wethouders en twee kampen in de gemeenteraad rollebollend met elkaar over straat gingen. Het zorgde al voor een motie van wantrouwen van de wethouders tegen de burgemeester en van de halve gemeenteraad tegen de wethouders.

Woensdag besloot burgemeester Brenninckmeijer de eer aan zichzelf te houden. De wethouders zien nu geen mogelijkheid meer om nog te kunnen functioneren, zeggen ze in een verklaring: "Wij stonden en staan nog altijd voor een modern en integer bestuur van de gemeente Waalre. In de huidige bestuurlijke context is het voor ons onmogelijk geworden om hieraan verdere invulling te geven. Daarom bieden wij ruimte aan nieuwe bestuurders."

Van ons kunt u dan ook geen verdere verklaring verwachten

• verklaring wethouders

Waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer laat desgevraagd weten de keuze die de wethouders hebben gemaakt te respecteren. Hij dankt hen voor de grote inzet die ze de afgelopen jaren hebben geleverd.

Geheimhouding
De precieze achtergronden van alle ruzies zijn onduidelijk. alle betrokkenen hebben daarover geheimhouding afgesproken. In eerste instantie was dat omdat er dan vertrouwelijke informatie naar buiten zou komen over de herbenoemingsprocedure van de burgemeester. Inmiddels lijkt er veel meer aan de hand te zijn. Want ook nu nog wil niemand zeggen wat er nou aan de hand was, blijkt uit de verklaring van de wethouders: "De afgelopen maanden hebben we geconstateerd dat er een verschil van inzicht is met betrekking tot de bestuursstijl van de burgemeester. Dit verschil hebben we bespreekbaar gemaakt met het oog op het verbeteren van de bestuurscultuur en het ondersteunen van de continuïteit van de ambtelijke organisatie. Alle spelers in de politiek van Waalre weten al geruime tijd precies wat er aan de hand is. Van ons kunt u dan ook geen verdere verklaring verwachten. Dit zou onnodig beschadigend werken voor alle betrokkenen."

Brenninckmeijer plaatste donderdag wel een video online waarin hij zich richt tot de inwoners van Waalre. Ook hij gaat daarbij de gevoeligheden uit de weg.

Laat je reactie achter