RB DenBosch

Celstraf voor man die belasting ontdook met Eindhovense bedrijven

Een Heerlenaar die met het oprichten van verschillende bedrijven in onder meer Eindhoven miljoenen euro’s aan belasting ontdook, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna drie jaar.

De man richtte tussen 2014 en 2017 in meerdere gemeenten, waaronder Eindhoven en Valkenswaard, bedrijven op waarmee hij geld liet verdwijnen. Hij ontweek voor bijna 1,5 miljoen euro aan loonbelasting. Ook is de verdachte veroordeeld tot faillissementsfraude waarmee de man bijna 830.000 euro zou hebben weggesluisd. Daarnaast werd de man veroordeeld voor het hebben van twee valse paspoorten.

Bij de uitspraak weegt de rechter mee dat de man geen medewerking verleende aan het onderzoek. Het weggesluisde geld is nog altijd niet achterhaald. Daarmee heeft de man de Nederlandse gemeenschap aanzienlijk benadeeld, oordeelt de rechtbank. Ook bracht hij grote financiële schade toe aan de schuldeisers van het failliete bedrijf.

De rechtbank vindt een straf van drie jaar op zijn plaats, omdat het OM de man relatief laat voor de strafrechter bracht, gaan er drie maanden van die straf af. Rechtbank Oost-Brabant laat weten dat die straf hoger is dan het OM had geëist, de eis van justitie bracht de ernst van het misdrijf ‘onvoldoende tot uiting’, volgens de rechter.

Laat je reactie achter