CDA: 'overschrijden van de regels is de norm bij gevaarlijke treinen'

De gevaarlijke treinen die over het spoor in Tongelre rijden zijn haast normaal geworden, het overschrijden van regels is inmiddels de norm. Dat zegt het CDA.
De coalitiepartij stelt dat in raadsvragen, naar aanleiding van cijfers die Studio040 had opgevraagd bij ProRail.

De partij maakt zich zorgen, en wil tekst en uitleg van wethouder List. Ze wil van de wethouder weten of er nog overleg is geweest met de staatssecretaris en wat het college zelf eigenlijk vindt van het stelselmatig overtreden van de gemaakte afspraken over de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die over het spoor worden vervoerd.

Ook wijst het CDA op de 'negatieve neveneffecten' van de overschrijdingen. Het feit dat er straks treinen van 740 meter lang over het spoor rijden, in plaats van 650 meter, betekent bijvoorbeeld dat er langere wachttijden voor hulpdiensten zijn. En daarnaast zijn er ook negatieve milieu-effecten door de dieseltreinen uit Duitsland.
Anderhalve week geleden onthulde Studio040 dat er tot wel 3,5 keer zo vaak giftige of brandbare stoffen over het spoor door de stad worden vervoerd als toegestaan. Wethouder List zei toen in een reactie erop te vertrouwen dat de staatssecretaris volgend jaar met een oplossing komt.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen