CZE

Catharina Ziekenhuis moet nú al alle zeilen bijzetten

Hoewel de besmettingen nog toenemen moet het Eindhovense Catharina Ziekenhuis in Eindhoven nú al alle zeilen bijzetten om de zorg georganiseerd te krijgen.

In het ziekenhuis staat de teller donderdag op 62 coronapatiënten. 50 op de speciale corona afdelingen, en twaalf op de IC.  Zoals gebruikelijk neemt in het najaar ook het ziekteverzuim onder het personeel toe. Wat natuurlijk voor nóg meer druk zorgt.

Fase rood
"Het ziekenhuis zit nu in fase rood" zegt Esther Gruintjes, de vrouw die als manager Zorg en Bedrijfsvoering de puzzel passend moet zien te krijgen. "Er is een crisissituatie ontstaan, die zorgelijk is, maar die we nog wel onder controle hebben. Aan de ene kant is er de druk van de extra coronapatiënten, en aan de andere kant kampt het ziekenhuis op dit moment met een verzuim van 6,5 procent. In de praktijk betekent dat, dat er elke dag 280 mensen minder zijn om het werk te doen." 

Het is crisis, maar we hebben de situatie onder controle

• Esther Gruintjes, zorgmanager Catharina Ziekenhuis

Poli's draaien door
En dan is er nóg een groot verschil met de eerste golf.  De poliklinische zorg gaat deze keer zoveel mogelijk door. Het ziekenhuis roept mensen nadrukkelijk op om gewoon te komen als ze zorg nodig hebben, of doorverwezen zijn door hun huisarts. Tot nu toe zijn alleen niet spoedeisende afspraken uitgesteld naar een later moment.

Mentale hulp
Op het gebied van mentale steun voor het eigen personeel is het ziekenhuis goed voorbereid. Er staat een team klaar dat mensen de komende maanden maanden zal bijstaan - ook op momenten dat ze daar zelf níet om vragen, zegt Gruintjes. Iedere dag wordt met het hele team geëvalueerd en op bepaalde afdelingen hebben werknemers een buddy aangewezen gekregen om elkaar te ondersteunen. Overuren draaien probeert het ziekenhuis zoveel mogelijk te voorkomen.

Gruwelen
Een ziekenhuis in Luik zou besmet personeel inzetten, dat geen klachten heeft en zich goed genoeg voelt om te werken. Om op die manier het grote tekort aan handen te compenseren. Maar dat idee doet 'coronachef' Gruintjes gruwelen. "Dat zal echt het allerlaatste redmiddel zijn geweest. In uiterste noodsituaties zou je dat kunnen doen. Maar zoiets zie ik hier niet snel gebeuren." 

Deze week bracht ook burgemeester Jorritsma een bezoek aan het Catharina Ziekenhuis, om als voorzitter van de Veiligheidsregio te zien hoe de situatie in de zorg is.

Laat je reactie achter