Cardioloog dr. Tim Simmers van het Catharina Ziekenhuis met de nieuwe hartmonitor Catharina Ziekenhuis

Catharina Ziekenhuis plaatst eerste onderhuidse bluetooth-hartmonitor

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is deze week de eerste patiënt van Nederland geïmplanteerd met een nieuwe onderhuidse Bluetooth-hartmonitor.

Het apparaatje is gekoppeld aan de mobiele telefoon van de patiënt, waardoor het ziekenhuis hun patiënten op afstand kunnen monitoren.

De kleine draadloze hartmonitor is bedoeld voor patiënten met een abnormaal hartritme die symptomen ervaren als duizeligheid, hartkloppingen, flauwvallen en pijn op de borst, waardoor langdurige controle nodig is. Het apparaatje heeft de grootte van twee lucifers en wordt onder de huid in de borstkas geïnjecteerd. Cardioloog Tim Simmers mocht de eerste onderhuidse Bluetooth-hartmonitor plaatsen. De ingreep wordt in minder dan tien minuten onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. 

Verbonden met een app
Het apparaatje is dus verbonden met een app die voortdurend en heel nauwkeurig ECG-gegevens registreert en deelt met het zorgteam in het ziekenhuis, ook als eventuele ritmestoornissen zich voordoen. De monitor gaat zo'n 4,5 jaar mee. 

Cardioloog Simmers: “Deze hartmonitor communiceert via de eigen mobiele telefoon met de remote-care-afdeling van het ziekenhuis in plaats van de gebruikelijke manier via een zender die patiënten ‘vast’ op het nachtkastje moeten zetten. Het is sowieso in deze Covid-19-pandemie goed dat we hartpatiënten op afstand kunnen monitoren.”

De nieuwe hartmonitor heeft de grootte van twee lucifers Catharina Ziekenhuis

Laat je reactie achter