Nieuwe techniek om vruchtbaarheidsproblemen tegen te gaan

Het Catharina Ziekenhuis heeft samen met de Technische Universiteit Eindhoven een nieuwe manier gevonden om vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen beter te kunnen helpen.

Het betreft een uitvinding die het mogelijk maakt om samentrekkingen in de baarmoeder beter te kunnen meten. Daardoor kunnen vruchtbaarheidsbehandelingen in de toekomst mogelijk effectiever worden ingezet. “Het is nu zaak dat we deze golven goed leren kennen. Ze kunnen dienen als een voorspellende factor bij vruchtbaarheidsbehandeling",  zegt onderzoeker Celine Blank. 

"De slagingskans bij vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan ligt nu rond de 30 procent per poging. Dat percentage moet echt omhoog", laat Blank weten

Oude methode onbetrouwbaar
Er bestond al een methode om baarmoedergolven te bekijken, maar deze methode was nog te onbetrouwbaar. De nieuwe meetmethode geeft volgens het ziekenhuis een beter inzicht dan voorheen. Bij de techniek worden stickers op de buik van de vrouw geplakt om de samentrekkingen te kunnen meten. 

Vergelijkbaar met hartfilmpje
De meetmethode is vergelijkbaar met het maken van een hartfilmpje. Gynaecoloog dr. Schoot van het Catharina Ziekenhuis vertelt dat ze bij de techniek hebben afgekeken bij de cardiologen. “Cardiologen gebruiken de een techniek om de beweging van het hart te meten. Het hart is net als de baarmoeder een spier.” Die techniek hebben de onderzoekers aangepast op de omgeving van de baarmoeder. 

Laat je reactie achter