advertentie Banner Profile Mekkes

Catharina Ziekenhuis

Catharina Ziekenhuis krijgt topklinische erkenning

De urologie-afdeling van het Catharina Ziekenhuis heeft een landelijke erkenning gekregen op het gebied van topklinische zorg.

Het ziekenhuis is daarmee opgenomen in het Topklinisch Zorgregister. Daarin staan ziekenhuizen die zich onderscheiden op het gebied van patiëntenzorg, opleidingsmogelijkheden en wetenschappelijk onderzoek.

Uroloog Evert Koldewijn vind het vooral belangrijk dat de afdeling patiënten met prostaatkanker meerdere behandelingen kan aanbieden. ”Er is niet één behandeling het beste. Opereren is niet per se beter dan bestralen, of inwendig bestralen. We proberen echt onafhankelijk advies te geven. Het is heel belangrijk dat de patiënt meebeslist. Als patiënten worden meegenomen in het besluitvormingsproces zijn ze vaak veel tevredener en kunnen ze ook beter omgaan met bijwerkingen.”


Een voorbeeld van de verschillende behandelingen die het ziekenhuis aanbied is de zogenaamde ‘brachytherapie’. Bij die behandeling worden bij patiënten met prostaatkanker radioactieve zaadjes in de prostaat gebracht. Voordeel daarvan is dat er minder gezond weefsel wordt bestraald en dat de bijwerkingen beperkt blijven. Volgens het ziekenhuis is het Catharina Ziekenhuis de enige in de regio die de behandeling aanbiedt.

Robotchirurgie
Ook andere dingen speelden een rol bij het krijgen van de topklinisch erkenning. Bijvoorbeeld de inzet van robotoperaties. Complexe blaas-, nier-, en darmoperaties worden in het ziekenhuis met een robot uitgevoerd.

Meer topklinische zorg
Ook het Catharina Kanker Instituut, het Obesitascentrum en de afdelingen Vaatchirurgie, Neurologie, Maag-, darm- en leverziekten en Gynaecologische oncologie van het Catharina Ziekenhuis zijn opgenomen in het Topklinisch Zorgregister.

Laat je reactie achter