CZE

Catharina Ziekenhuis behandelt breuken zonder gips

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven behandelt voortaan breuken zonder gips. Althans de eenvoudige letsels, zoals een enkel of onderarm.

Dat laat het ziekenhuis weten. Volgens Niek Schepel, orthopedisch chirurg van het Catharina Ziekenhuis, zijn sommige letsels goed te genezen. In plaats van gips krijgen patiënten met bepaalde breuken alleen een brace of drukverband.

Deze kunnen ze later zélf verwijderen. Om dat goed te kunnen doen, worden patiënten via een app begeleid. Met de app krijgen de patiënten instructies, oefeningen en verdere informatie.  Schepel: “Via de app is er informatie en zijn er oefeningen te vinden. Het standaard controlebezoek en de röntgenfoto komen hiermee te vervallen.”

Het standaard controlebezoek en de röntgenfoto komen daardoor ook te vervallen. De app is vanaf 9 juli beschikbaar.

Volgens Schepel kunnen ruim negenhonderd patiënten jaarlijks op de nieuwe manier behandeld worden. Het Catharina Ziekenhuis is tot nu toe het enige ziekenhuis in de regio Zuidoost-Brabant met deze vernieuwde werkwijze. Zelf bedacht hebben zij het niet, het idee is overgenomen van het OLVG in Amsterdam. Dit was in 2019 het eerste ziekenhuis in Nederland dat op grote schaal de behandeling van breuken heeft veranderd.

Laat je reactie achter