Buurtkoelkast Stratum tegen voedselverspilling
In Stratum staat sinds deze week een koelkast die door heel de wijk wordt gedeeld. In de buurtkoelkast kunnen mensen eten zetten die zij overhouden en iedereen mag er eten uithalen.
De koelkast staat bij Jumpstart040. Een organisatie die kookt met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het idee van de deelkoelkast kwam van een van de vrijwilligers, Hans van Boele. Iedereen kan eten dat ze overhebben kwijt in de koelkast. “Mensen die het goed kunnen gebruiken kunnen hier eten van meenemen, maar het is voor iedereen”, vertelt Joost Willems, de kok van Jumpstart040. “Ook als je bijvoorbeeld een keertje geen zin hebt om te koken, uiteindelijk is het het belangrijkste dan eten niet verspild wordt”.
Vertrouwen
De koelkast werkt op basis van vertrouwen. “We gaan geen inkomen controleren om te zien of mensen zelf eigenlijk boodschappen hadden kunnen doen of de koelkast ‘s avonds op slot zetten”, vertelt Joost Willems. Het enige dat gecontroleerd wordt, is of het voedsel nog goed is.
Voedselverspilling
Zolang er maar minder voedsel verspild wordt. Maar daarvoor heb je ook organisaties zoals Too Good to Go of de voedselbank. “Bedrijven zoals Too Good To Go zorgen voor minder voedselverspilling bij supermarkten. Met dit initiatief zorgen we ervoor dat dat laatste restje van mensen zelf niet verspild wordt”, legt Willems uit.
De buurtkoelkast is te vinden bij Jumpstart040, bij het Kalmoesplein 70.
Laat je reactie achter