Buurt verbolgen over opgeheven afsluiting Kruisstraat
Het besluit van de gemeente om de Kruisstraat ‘s avonds en ‘s nachts weer open te stellen voor gemotoriseerd verkeer is slecht gevallen bij een groep bewoners en ondernemers in Oud-Woensel.
De gemeente voerde de maatregel begin juni in om de overlast van hardrijders en ander gemotoriseerde stoorzenders tegen te gaan, maar moest de afsluiting voortijdig stoppen, omdat het deze onvoldoende juridisch had onderbouwd. Bewoners en ondernemers die zich vervolgens tegen de maatregel verzetten, werden door een bezwarencommissie in het gelijk gesteld, waarop de gemeente de afsluiting weer terugdraaide.
Terug bij af
Op een informatieavond over de toekomst van het gebied woensdag in het CKE, reageerden bewoners furieus: “We zijn weer terug bij af. Nu heeft dat aso-volk weer vrij spel. En wie gaat ons daartegen beschermen? De politie? Als je die belt, komen ze niet of te laat. Ze hebben de capaciteit er niet voor, krijgen we straks weer te horen.”
Toch zijn bewoners en ondernemers voorlopig weer op handhaving aangewezen, zo gaf een ambtenaar van de gemeente aan. “Er is zeker een half jaar nodig voor een oplossing die wel juridisch standhoudt. Als we de straat opnieuw willen afsluiten, moeten we wel zorgen voor alternatieve parkeerplaatsen voor de horeca-ondernemers die minder goed bereikbaar zijn. En onderzoeken of we de tijdelijke ontsluitingswegen - zoals de Weverstraat - niet onnodig zwaar belasten.”
Vertrouwen kwijt
De avond werd ook gebruikt om bewoners te betrekken bij de verdere toekomst van het gebied Oud-Woensel: een wijk die als het aan de gemeente ligt een heel stuk groener, diverser, veiliger, gastvrijer en bruisender moet worden. De visie werd met instemming van de bewoners ontvangen, al gaf men gelijk ook aan het ‘allemaal eerst nog maar te willen zien’. “We zijn ons geloof in de gemeente een beetje kwijtgeraakt”, gaf een bewoonster aan. Van anderen kreeg de gemeente ook steun. Van raadslid Jan Hopstaken (PvdA) bijvoorbeeld. “Jullie staan hier beleid van het college uit te leggen en te verdedigen. Ik had graag de wethouder of de burgemeester hier eens gezien, op zo’n avond.”
Wensenlijstjes
De circa twintig aanwezige bewoners leverden op uitnodiging van de gemeente hun eigen wensenlijstjes in. Voer betaald parkeren in! Pak illegale bewoning aan! Zorg ervoor dat de terrassen kwaliteit uitstralen! Organiseer iets leuks autogerelateerds op de Woenselse Markt! Koop panden op, zodat je invloed hebt op de huurder en er niet wéér een shisha-lounge in komt! En nog een honderd van dit soort voorstellen.
Het visie-team van de gemeente keerde met een map vol input huiswaarts. “We zijn er blij mee”, gaf een ambtenaar aan. “Met cynisme komen we niet verder. We hebben betrokken mensen zoals jullie nodig om mee te denken en te helpen om deze prachtige wijk er weer bovenop te helpen.”
De imput wordt verwerkt in een definitieve visie die later dit jaar aan het college wordt voorgelegd.
Laat je reactie achter