Beeld Gerard Philips in de maak: 'Ik ben op zoek gegaan naar het verhaal achter de persoon'
Ingetogen en bescheiden. Die persoonlijke eigenschappen komen terug in het beeld van Gerard Philips, dat dit voorjaar in de binnenstad van Eindhoven komt te staan. Kunstenaar Andreas Hetfeld is in een loods druk bezig met het eerbetoon aan de grondlegger van het elektronicaconcern.
Het proces van de eerste schroef op de juiste plaats aanbrengen en de laatste plaat op de kruin van Gerard bevestigen duurt zo'n negen maanden. In de eerste fase werd Andreas meteen op de proef gesteld door een techniek waar hij niets vanaf wist. "Er zou flinke corrosie kunnen optreden als ik mijn oorspronkelijke ontwerp had gemaakt. Er moest een oplossing komen. Ik ben meteen in gesprek gegaan met mensen die meer van techniek weten en heb besloten om 50.000 kleine schroeven te plaatsen tussen de platen."

De verborgen man
De technische problemen is niet het enige waar Andreas en zijn team tegenaan liepen. De grootste uitdaging was de echte Gerard Philips vangen in een stalen beeld van zeven meter hoog. "Ik ga altijd in gesprek met diegene waar ik een ontwerp of buste van maak. Dat kan dit keer niet, dus ben ik op onderzoek gegaan naar wie deze man was. Ik moest erachter komen wie hij was, hoe hij het beste herdacht kan worden en hoe ik dat het beste kon vormgeven."
Bescheiden
Broer Anton en neef Frits Philips hebben al een standbeeld in de stad, en genieten mogelijk ook meer bekendheid. De techneut van de familie, Gerard, bleef liever op de achtergrond. Hij richtte in 1891 het wereldberoemde Philips op. Hij was in het bedrijf achter de schermen bezig met innovatie en het stroomlijnen van de technische kant. De ingetogen en bescheidde kant van Gerard heeft Hetfeld op zijn eigen manier verwerkt in het beeld. Niet te veel poespas. Met een rechttoe rechtaan ontwerp denkt de kunstenaar eer te bewijzen aan de stille kracht achter Philips.

Verschepen
Hoewel ingetogen als persoon, de buste van Gerard met zijn omvang aanzienlijk groter dan de standbeelden van zijn familieleden. Dat maakt het vervoeren van het beeld een hele onderneming. Vanuit de scheepswerf in Millingen aan de Rijn, waar het standbeeld nog in de maak is, moet het naar de binnenstad van Eindhoven worden verplaatst.
Het standbeeld is verdeeld in drie delen. Hetfeld: "Het hoofd bestaat uit twee delen en kan losgekoppeld worden van de romp. Anders kan het sowieso niet onder de vele viaducten door op de weg naar Eindhoven. Ik vind nog steeds de beste optie het te verschepen, maar we hebben nog even om te kijken wat de beste optie is." Het standbeeld wordt in mei onthuld op het Gloeilampenplatsoen op Strijp-T. Als het Victoriapark bij de Emmasingel af is, krijgt de buste daar een vaste plek.
Cadeau
Philips doet het beeld cadeau aan de stad Eindhoven. Aanleiding is het 130-jarig bestaan van het concern.
Laat je reactie achter