'Burgerberaad om vertrouwen in politiek te herstellen'
Een beraad waarbij Eindhovenaren ingeloot worden, en zich met elkaar buigen over een heikel maatschappelijk probleem. Dat instrument, een burgerberaad, wil de gemeente gaan inzetten om het vertrouwen in overheid en democratie te verbeteren.
Het vertrouwen in de politiek en de overheid loopt namelijk terug, zo stelt het college vast. Dat wordt onderschreven met de bedroevend lage opkomsten bij gemeente raadsverkiezingen, die niet boven de 50 procent uitkomen. Dat terwijl de maatschappelijke tegenstellingen en polarisatie steeds sterker worden.
Met een burgerberaad moet een beetje van dat vertrouwen terugwinnen. Bij een dergelijke raad worden Eindhovenaren ingeloot. Samen vormen ze qua inkomen, geslacht en culturele achtergrond en opleidingsniveau een doorsnede van de Eindhovense bevolking. Daar met elkaar in overleg te gaan moeten ze het college gaan adviseren over een prangend vraagstuk, zoals de energietransitie of de woningnood.
Ingewikkelde zaken
Een burgerberaad zou buitengewoon goed werken in het oplossen van kwesties waarover de meningen ver uiteen lopen, zoals een vuurwerkverbod. Ook kwesties die erg ingewikkeld zijn of kwesties die een langetermijnaanpak vergen zouden goed door burgerberaadslaging kunnen wordne verwerkt.
150 deelnemers
Wanneer het eerste burgerberaad gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Er moeten zo’n 100 tot 150 mensen aan gaan deelnemen. Het college trekt 200.000 euro uit voor het initiatief. Daarvan moet onder meer de vergoeding worden betaald die mensen krijgen die deelnemen.
Laat je reactie achter