Studio040

Burgemeester Waalre neemt het niet nauw met coronaregels

Burgemeester Brenninkmeijer van Waalre, die onder meer belast is met het toezicht op de coronamaatregelen in de horeca, blijkt het zelf niet zo nauw te nemen met de naleving van die regels. Dat blijkt uit een foto die in handen is van Studio040 en wordt bevestigd door drie raadsleden.

De burgemeester heeft in juni binnen in een kroeg staan zingen, stond aan een bar en hield geen anderhalve meter afstand tot anderen.

Toezingen op verjaardag
Na de raadsvergadering op 9 juni gingen de raadsleden en het college naar het Stationskoffiehuis, een café op een paar minuten lopen van het gemeentehuis van Waalre. De burgemeester stond binnen aan de bar, samen met een aantal fractievoorzitters van de coalitie.

Daan Damen, fractievoorzitter van coalitiepartij VVD, vierde zijn verjaardag. “Hij werd luidkeels toegezongen door de burgemeester, een aantal politici en andere aanwezigen”, zegt een van de raadsleden, die anoniem wil blijven.

“De burgemeester stond vlak naast fractievoorzitters van coalitiepartijen. Te zingen en te lachen. Niet even, maar het ging langere tijd door”, aldus een van de andere raadsleden.

Tegen de regels
Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, gelden strenge regels in de horeca. Deze houden onder andere in dat er niet gezongen mag worden. Aanwezigen moeten zitten aan een tafel en zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden.

Ook na de raadsvergadering op 30 juni werd er wederom geborreld in het Stationskoffiehuis en hielden de burgemeester en diverse politici zich niet aan deze regels. Dat is te zien op de foto bovenaan dit artikel en wordt bevestigd door de drie raadsleden.

‘Voor de bühne’
Op het gemeentehuis in Waalre gelden strenge regels. Op de grond staan looproutes aangegeven met pijlen, iedereen moet zijn handen wassen en alles wordt grondig ontsmet. Bodes zien streng toe op de naleving van de regels.

“Kennelijk zijn al die regels alleen maar voor de bühne”, zegt een van de raadsleden. “Als de camera’s eenmaal uit zijn, worden alle regels overtreden. Wat voor signaal geef je af aan je inwoners als zelfs de burgemeester zich niet aan de regels houdt?”, aldus de politicus. Een collega-raadslid vanuit de coalitie is niet te spreken over het feit dat de foto van Brenninkmeijer in het café is gemaakt, op het moment dat hij de regels overtrad. "Het was netter geweest als de maker de burgemeester en de andere aanwezigen hierop had geattendeerd."

Vakantie
De gemeente wil niet inhoudelijk reageren. Wel laat een woordvoerder weten: "De burgemeester is op vakantie, en kan nu niet gestoord worden. We kunnen ons niet voorstellen dat hij bewust de coronaregels overtreedt. Hij heeft zich de afgelopen tijd juist fulltime ingezet voor goede opvolging van de maatregelen." In april liet Brenninkmeijer nog aan Studio040 weten dat de coronaregels in zijn gemeente zeer goed worden opgevolgd.

Kritiek 
De afgelopen tijd ligt burgemeester Brenninkmeijer onder vuur in Waalre. Oppositiepartijen en de vier wethouders in het college hebben geen vertrouwen meer in hem. Verenigingen in het dorp steunen hem wel. Ook is er deze week een petitie gestart om Brenninkmeijer een hart onder de riem te steken.

Vijf coronadoden in Waalre
Tussen eind februari en 11 augustus zijn volgens het RIVM 33 mensen in Waalre besmet geraakt met het coronavirus. Zeven mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Vijf inwoners van Waalre overleden aan het coronavirus. 

Laat je reactie achter