De nieuwe Eindhovense pieten van sinterklaas Intochtcomite

Burgemeester Jorritsma mogelijk voor rechter vanwege grijze pieten

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven moet zich mogelijk voor de rechter verantwoorden over de inzet van grijze pieten. Tegenstanders van zwarte piet zijn namelijk een kort geding aan het voorbereiden tegen de gemeente Eindhoven, meldt Brabant Kan Het op Twitter.

Door het Sinterklaashuis Eindhoven en intochtcomité worden dit jaar grijze pieten gebruikt en dat is tegen het zere been van verschillende organisaties, zoals Eindhoven Kan Het, Brabant Kan Het en Kick Out Zwarte Piet(KOZP). De grijze piet werd in september nog geïntroduceerd als de vervanger van zwarte piet, omdat deze met zijn zwarte huidskleur, kroeshaar, rode lippen en gouden oorringen kwetsend zou zijn. Maar volgens de anti-zwarte piet demonstranten is de nieuwe piet niet bepaald een verbetering.

'Met deze grijs geschminkte pieten, zwarte schaduwen en Afro haarstijlen is de grens van blackface opgezocht. In plaats van te kijken naar een duurzame oplossing is er slechts een halfslachtige poging gedaan om, om blackface heen te werken. Wij zijn dan ook van mening dat het nieuwe uiterlijk van deze Eindhovense pieten alsnog mogelijkheden biedt tot het terugkeren van de zwart geschminkte piet', aldus Eindhoven Kan Het. Ook KOZP is niet blij met de grijze piet. Het uiterlijk zou, volgens de organisatie, nog steeds associaties met mensen van niet-westerse achtergrond opleveren. 

Demonstratie
Daarom heeft KOZP al aangegeven te demonstreren op plekken waar de grijze pieten worden gebruikt. Daarnaast is het de bedoeling dat de Eindhovense burgemeester zal worden gedagvaard door anti-zwarte piet demonstranten. 

Laat je reactie achter