Gemeente Eindhoven

Jorritsma geïrriteerd over vragen mondkapjesplicht: “U zou 24 uur met mij mee moeten lopen”

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven reageerde dinsdagavond geïrriteerd op vragen van D66 over de mondkapjesplicht. De burgemeester zegt dat het in deze crisis niet te doen is om alles in overleg te doen met de gemeenteraad.

Robin Verleisdonk, fractievoorzitter D66, vroeg Jorritsma waarom de burgemeester van gedachten is veranderd over mondkapjes en waarom de gemeenteraad dit uit de media heeft moeten vernemen, in plaats van dat de gemeenteraad vooraf is geïnformeerd en is gevraagd wat ze ervan denken.

Veranderingen van uur tot uur
“U zou even 24 uur met mij moeten meelopen. Dan ziet u wat er van uur tot uur verandert en voor welke problemen we staan”, zegt een zichtbaar geïrriteerde Jorritsma. “Dit weekend hebben we koortsachtig overleg gehad met het kabinet over de nieuwe situatie.”

“Het is echt stressen geweest dit weekend. Gisteren de hele dag tot vannacht half drie ben ik bezig geweest. We zitten in een crisis en die heb ik te handelen. Dat doe ik als voorzitter van de veiligheidsregio”, vertelt Jorritsma.

Beter mee stoppen
De burgemeester is niet van plan om de gemeenteraad overal in mee te nemen en gaat niet vooraf vragen wat raadsleden ergens van denken. “Dat is onmogelijk. Ik moet het al met twintig collega’s doen, die achter hun twintig colleges en twintig raden hebben. Als we op deze manier de crisis willen bestrijden, kunnen we er beter mee stoppen. Dat betekent gewoon dat we het verloren hebben van het virus”, aldus Jorritsma. 

Zaterdag opperde Jorritsma het idee voor een mondkapjesplicht in het ED. Na de persconferentie van het kabinet van maandagavond, kwam Jorritsma samen met drie andere veiligheidsregio’s met het ‘dringende advies’ aan winkeliers om een mondkapjesplicht in te stellen. 

Laat je reactie achter