advertentie Banner Siteli

Studio040 / Alain Heeren

Burgemeester blij met 'feestelijk verloop' intocht

Burgemeester Jorritsma is tevreden met het 'feestelijke' verloop van de intocht van Sinterklaas.

Eerder zag het ernaar uit dat de intocht net als vorig jaar grimmig zou verlopen. Zowel tegen- als voorstanders van Zwarte Piet hadden demonstraties aangekondigd.

Pas vrijdagavond trokken de tegenstanders, verenigd in 'Eindhoven kan het' en Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hun demonstraties in. Het is onduidelijk naar aanleiding waarvan ze dat besloten hebben. Volgens Jorritsma is er geen contact met hen geweest.

Jorritsma beloofde twee weken geleden in een verklaring dat in 2020 geen zwarte pieten meer zullen deelnemen aan de intocht. Hij schreef dat Eindhoven 'de lijn van de landelijke publieke en commerciële omroepen zal volgen'. Toch zegt hij nu dat na de jaarwisseling hierover gesproken zal worden met het intochtcomité. De burgemeester heeft formeel geen zeggenschap over de intocht, maar kan wel eisen stellen bij de evenementenvergunning en de subsidie. Hij zegt dat Eindhoven hoe dan ook kiest voor een 'lijn die past bij een inclusieve stad'.

Bizar
Doordat de demonstratie pas zo laat werd afgeblazen, was inmiddels een enorme politiemacht opgetrommeld. Jorritsma wil niet zeggen hoeveel agenten er zijn ingezet. Zonder de aangekondigde demonstraties zouden dat er veel minder zijn geweest. Dat KOZP pas zo laat de demonstratie annuleerde, noemt hij "bizar".

Bekijk hieronder het volledige interview met de burgemeester 

Laat je reactie achter