advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Brandweer Waalre heeft te weinig personeel

De brandweerkorpsen in Waalre en Aalst komen mensen te kort. Soms moeten korpsen uit de buurt al bijspringen. Daarom is er een grootscheepse wervingscampagne gestart.

Op de kazerne in Aalst zitten 14 mensen waar ze er 21 kunnen gebruiken en in Waalre 14 waar ze er 18 kunnen gebruiken. Het is een voorbeeld van een probleem dat landelijk al jaren speelt. In Brabant-Zuidoost is daarom een campagne gestart om meer personeel te werven. Burgemeester Jan Brenninkmeijer ging zelf al de deuren in het dorp langs om mensen enthousiast te maken voor het vak. "Het is in ieders belang", licht hij toe. "Zelf ben ik ook heel betrokken bij de brandweer, daarom wil ik me er zo voor inzetten. Ik ben hartstikke trots op ons korps." 

Kameraadschap
Het is iets dat je van elke brandweerman of vrouw zal horen, de trots op het vak. Het is een soort roeping. Iets waar je samen voor staat. Een gevoel van kameraadschap. Bram Akkermans (21) is ook trots op zijn 'hobby'. "Waar andere mensen van mijn leeftijd veel sporten, stappen of 'normale' hobby's hebben doe ik dit. Je krijgt zoveel terug van de gemeenschap, het is heel dankbaar werk. Dat is het mooie eraan."

Vergoeding
"Als ik mijn kinderen op ga halen zie ik allemaal ouders rondhangen bij de school", zegt vrijwilliger Pieter van Deursen met een lach. "Dan denk ik, kom lekker bij de brandweer. Wat is er nou mooier dan er samen zijn voor onze gemeente? Iedereen is welkom." Akkermans sluit zich daarbij aan. "Kom gewoon eens kijken. Het is hartstikke leuk. En je krijgt er nog een vergoeding voor ook, het is niet helemaal vrijwillig."

Mensen die zich aan willen melden als vrijwilliger kunnen dat doen op jouwbrandweer.nl.

Laat je reactie achter