advertentie Banner Siteli

BrainportEHV Studio040

Brainport: 'Begin met miljardeninvestering met Prinsjesdag'

Drie kopstukken van de Brainport-regio pleiten in het Financieel Dagblad ervoor dat de rijksoverheid komende Prinsjesdag al begint met investeren om de economische crisis te bezweren.

John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, Hans de Jong, president van Philips Nederland, en Robert-Jan Smits, voorzitter college van bestuur TU Eindhoven, schrijven dat in een opiniestuk.

Namens Brainport halen de bestuurders de groeibrief aan die het kabinet eind 2019 publiceerde. Die groeibrief belichtte het economische vraagstuk waarmee het kabinet zich geconfronteerd zag. Door de coronacrisis zijn die vragenalleen maar prangender geworden, zo melden de schrijvers. Daarom moet er volgens de groeibrief geïnvesteerd worden in vier categorieën: in talent, in innovatiehubs, in grote en noodzakelijke maatschappelijke overgangen en bereikbaarheid en mobiliteit.

De juiste weg
De Brainport-kopstukken laten weten dat ze het belang van die thema's onderschrijven. Brainport is één van de innovatiehubs waar de groeibrief naar verwijst. De coronacrisis toont aan dat de manier waarop Brainport aan de weg timmert de juiste is. Volgens de auteurs is de werkgelegenheid en productie in de maakindustrie grotendeels overiend gebleven.

Ook bleek het systeem in staat om snel nieuwe beademingsapparatuur te kunnen ontwikkelen en produceren - hetzelfde geldt voor mondkapjes.

Strijd met andere landen
Daarnaast levert investering in innovatiehubs Nederland een krachtige positie op in de strijd om kennis met andere landen. Kennis waarmee we volgens de kopstukken bovendien machines en producten kunnen ontwikkeling op het gebied van gezondheidszorg, digitalisering, voedselveiligheid, duurzame energie en mobiliteit.

Voorzieningen overeind houden
Transities in deze velden zijn bovendien 'robuuste economische markten'. Volgens Jorritsma, De Jong en Smits kan met de export van producten en machines in deze velden, de collectieve voorzieningen overeind worden gehouden. Elke euro geïnvesteerd in Onderzoek en Ontwikkeling levert volgens de schrijvers 4,5 euro op. Daarnaast nement bedrijven uit de regio 23 procent van de totale investering voor hun rekening die in Nederland gedaan worden.

Geen speelbal
"Nu de opgave door de coronacrisis alleen maar groter is geworden, kan Nederland zich niet permitteren om het aangekondigde groeidfonds van miljarden euro's speelbal van de volgende kabinetsformatie te laten worden", sluiten de auteurs af.

Laat je reactie achter