Illustratie van het coronavirus Pixabay

Brabantse veiligheidsregio’s luiden de noodklok

De voorzitters van de veiligheidsregio’s in Noord-Brabant luiden de noodklok. De voorzitters, waaronder John Jorritsma van veiligheidsregio Brabant Zuidoost, zien dat ‘de klad’ in het navolgen van de coronaregels komt.

De voorzitters laten weten dat ook in Noord-Brabant het aantal coronabesmettingen oploopt. Dan gaat het vooral om besmettingen ‘binnenshuis’. Besmettingen die worden overgedragen bij sociale bijeenkomsten met familie of vrienden, of op kantoor.

De voorzitters laten weten dat de hang naar gezelligheid en sociaal contact in de Brabantse aard zit. Maar de laatste maanden is volgens de voorzitters ook uitgewezen dat het gezond verstand overheerst, en dat daarmee het virus de kop in ingedrukt.

“En daar komt nu de klad in”, schrijven de voorzitters. “Dat is onacceptabel. Alleen samen krijgen wij corona onder controle. Laten we met elkaar de controle niet verliezen. Denk aan de volle IC's, denk aan al die mensen die tegen het virus gevochten en verloren hebben, denk aan alle beperkingen die we hebben getrotseerd. Wij willen niet terug naar de tijd van vóór de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca, verzorgingstehuizen et cetera weer op slot gaan.

De ontwikkeling van de laatste week moet zich niet doorzetten

• Voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio's

Met klem
De voorzitters roepen daarbij met klem op: “Verslap niet! Hou anderhalve meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat u testen, nies en hoest in de binnenkant van de elleboog en was uw handen”, schrijven de voorzitters.

Geen glazenbol
“Wij hebben geen glazen bol. Wij weten niet hoe het virus zich de komende weken gaat ontwikkelen. Wij weten niet hoe de situatie in Brabant en in Nederland over twee weken of twee maanden is. Wij weten wel dat de ontwikkeling van de laatste week zich niet moet doorzetten.”

Het statement werd gedaan door John Jorritsma, Jack Mikkers en Theo Weterings, van de drie veiligheidsregio’s en tevens burgemeesters van respectievelijk Eindhoven, Den Bosch en Tilburg.

Laat je reactie achter