Brabantse ic's waarschuwen minister Hugo de Jonge in brandbrief: 'We houden het niet vol'

Brabantse ic-teams, waaronder uit Eindhoven en Veldhoven, hebben een brandbrief gestuurd naar minister Hugo de Jonge en Ernst Kuipers. Volgens de intensivisten heeft de veertien maanden durende strijd tegen de coronapandemie zijn tol geëist op de intensive care. De initiatiefnemers waarschuwen dan ook dat de kwaliteit van zorg in gevaar is en de grens van de ic-capaciteit bijna bereikt is.

Maar de Nederlandse bevolking lijkt dit niet te beseffen, aldus de schrijvers van de brandbrief. Daarom vragen de intensivisten aan Hugo de Jonge en Ernst Kuipers om deze boodschap duidelijk te maken. Volgens de intensive care-teams lukt het alleen om de acute zorg voor de kritiek zieke patiënten overeind te houden door ondersteuning van anderen en het afschalen van de reguliere zorg. Bovendien is het einde niet in zicht. "Van een daling of stabilisatie in het aantal nieuwe opnamen is in onze ogen geen sprake. Tegelijkertijd neemt de druk om de reeds gerealiseerde extra ic-bedden open te houden toe en wordt zelfs verondersteld dat de capaciteit verder uit te breiden is", schrijven ze.

Veertien maanden

Volgens de initiatiefnemers strijden de ic-teams al veertien maanden tegen het coronavirus en eist dat zijn fysieke en emotionele tol. "Teamleden hebben aangegeven dit niet langer vol te houden en overwegen te stoppen met hun werkzaamheden op de intensive care. Het chronische personeelstekort zal toenemen, hetgeen de kwaliteit van onze ic-zorg in de nabije toekomst in gevaar brengt."

En dit wordt volgens de intensivisten alleen maar erger door de opgeschaalde ic-capaciteit en toename van Covid-19 patiënten. Dit zal volgens hen weer leiden tot een daling van het aantal beschikbare ic-bedden en opschaling is daardoor een utopie geworden. "De grenzen aan onze ic-zorg zijn na veertien maanden bereikt en daarom dient u zich samen met ons voor te bereiden op scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren. Scenario's waar wij in de zorg nu echt concreet rekening mee houden."

Daarom willen de Brabantse ic-teams dat minister Hugo de Jonge en Ernst Kuipers in actie komen om deze boodschap duidelijk te maken aan de Nederlandse bevolking.

Laat je reactie achter