Bouw Chinees Paviljoen eindelijk echt begonnen

Vijftien jaar na de symbolische overhandiging, gaat het Chinese Paviljoen op Strijp-S er binnenkort echt komen. De bouw is donderdag begonnen.

Eindhoven en haar Chinese Zusterstad Nanjing gaven elkaar in 2005 geschenken vanwege het 20-jarig bestaan van de stedenband. Eindhoven schonk de Chinezen een Friendshippark, dat in 2011 klaar was. Het cadeau van de Chinezen liet langer op zich wachten, vooral doordat Eindhoven worstelde met de locatie.

In 2015 werd besloten dat hert paviljoen op Strijp-S zou komen en werd het ontwerp gepresenteerd. Vorig jaar werd definitief besloten dat de plannen konden doorgaan. Bij een aantal partijen in de gemeenteraad waren nog wel wat twijfels over mogelijk oplopende kosten. Zo vroeg D66 zich af of het prijskaartje voor het paviljoen straks niet hoger komt te liggen, als de bouwkosten verder toenemen. Maar burgemeester Jorritsma nam die zorgen weg. Hij benadrukte vorig jaar dat de klus geklaard wordt binnen het beschikbare budget.

De bouw van het paviljoen duurt tot eind mei 2021, vanaf september dat jaar gaat het paviljoen open voor publiek: de officiële opening staat gepland tijdens GLOW 2021.

Eveline Wu

In het paviljoen komt een hoogwaardig Chinees restaurant met ongeveer 30 zitplaatsen. Eveline Wu is al jarenlang als warm pleitbezorger betrokken bij het project. Ze is trots dat ze haar culturele bagage kan inzetten op deze plek: “We serveren de Sichuan-keuken. Het servies van het restaurant komt uit Nanjing. Ik hoop dat dit restaurant de ware smaak van China en het DNA van Nanjing kan laten zien en een diepe verbinding en relatie tussen de culturen van de twee steden tot stand kan brengen”. Daarnaast biedt Wu ook traditionele Chinese gebruiken aan, zoals het ceremonieel theedrinken.

Het paviljoen moet een ontmoetingsplek worden voor de Chinese gemeenschap met de Eindhovense én internationale gemeenschap in Eindhoven. Er komen permanente exposities van Chinese en beeldende kunst die elkaar afwisselen. De patio wordt ingericht met wisselende Chinese objecten, met de stad Nanjing als thema. Ook besteedt het paviljoen aandacht aan de Chinese taal, cultuur en geneeskunde.

Het paviljoen wordt gebouwd van stenen die in Nanjing op een eeuwenoude ambachtelijke manier worden gebakken (zie video). Het is echt handwerk, waardoor elke steen uniek is. Halverwege november gaan de stenen met een schip op transport naar Nederland, waar ze eind van het jaar aankomen. Begin volgend jaar begint de bouw.


Aanwinst
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is blij dat de bouw eindelijk kan beginnen: “Het paviljoen is een aanwinst voor Strijp-S en voor de stad. Maar het is meer dan een gebouw; voor mij staat het ook symbool voor de manier waarop verschillende culturen tegen een project kunnen aankijken. Want er is veel water door de Dommel gestroomd. We hebben de afgelopen jaren elkaar beter moeten leren begrijpen. Voor een internationale stad als Eindhoven is het altijd goed om eraan herinnerd te worden dat in deze wereld verschillende wegen naar een oplossing leiden."

Voorbereidende werkzaamheden
De afgelopen jaren lag er grond opgeslagen op de plek van het paviljoen. Dat is nu opgeruimd en het terrein wordt verder bouwrijp gemaakt. Volgende week start de aannemer met de paalfundering. Daarna begint het maken van de fundering voor het paviljoen. Zodra de stenen uit Nanjing in Eindhoven zijn, start de bouw van het paviljoen.


Laat je reactie achter