Boswachter Nick ziet hoe stikstof schade toebrengt: 'Dweilen met de kraan open'
Boswachter Nick Jeurissen steekt al zes jaar de handen uit de mouwen in natuurgebied De Groote Heide, net ten zuiden van Eindhoven. Met pijn in het hart ziet de natuurliefhebber hoe neerdalend stikstof steeds meer schade toebrengt aan de planten en dieren in het gebied. "Het is dweilen met de kraan open, en iemand zet de kraan ook steeds harder."
Het is iets voor tienen als de dertigjarige Jeurissen, werkzaam voor Brabants Landschap, in zijn elektrische pick-up een rondje maakt over De Groote Heide. Veel wild is er op dat moment niet te zien, daarentegen weten wandelaars het natuurgebied wel te vinden. "Zou u uw hond kunnen aanlijnen", vraagt de boswachter aan een passant. "Het is geen ramp als een dier aan het broeden is, en een keer verschiet van een loslopende hond. Maar als dat consequent gebeurt, denkt dat beest ook van 'ik kom hier niet meer terug'."
Stikstofcrisis
En dat kan het natuurgebied niet gebruiken, want het gaat al slecht als gevolg van de stikstofcrisis. "Het gebied is aan het vergrassen", legt hij uit. "Dat houdt simpel gezegd in dat een soort plant het overneemt en de diversiteit verdwijnt." Voor een leek lijkt dat misschien geen ramp, maar dat is het wel volgens de boswachter.
Het zorgt namelijk voor een kettingreactie. Als de planten verdwijnen, verdwijnen ook de insecten die daarvan eten en daarmee wordt het natuurgebied ook minder interessant voor de vogels die speciaal voor de insecten komen. Dat merkt ook Nick Jeurissen. "Soorten dieren en planten die vroeger normaal waren in het gebied, zijn nu zeldzaam geworden. Planten en dieren die voorheen zeldzaam waren, zijn nu verdwenen", aldus de boswachter.
Maatregelen
Daarom neemt Brabants Landschap de nodige maatregelen om dit proces tegen te gaan. "We laten onder meer schapen grazen en halen de bovenlaag weg, waarna het stikstof wordt afgevoerd." In de ogen van de boswachter helpt het enigszins, maar is het vooral vechten tegen de bierkaai. "Het is dweilen met de kraan open, en iemand zet de kraan ook steeds harder."
Als het allemaal op dezelfde voet verder gaat, verwacht Brabants Landschap dat amfibieën, vogels en insecten hier op de lange termijn zullen uitsterven. Om een beter beeld te krijgen van het effect van stikstof in het natuurgebied, heeft een extern onderzoeksbureau metertjes opgehangen.
Laat je reactie achter