Studio040| Alain Heeren

Boodschap achter GLOW is 'voelbaar en hard nodig'

De boodschap achter het lichtkunstwerk 'Connecting the Dots' is verbinding; dat thema is mooi maar ook hard nodig in deze tijd, vinden mensen op straat.

Door het lege Stratumseind lopen donderdagavond een jonge man en jonge vrouw. Ze praten over het blauwe licht dat boven hun hoofden achter de Catharinakerk uitkomt. Al eerder hadden ze rode ballonnen gezien in de stad, en een paar google-pogingen verder waren hun vermoedens bevestigd: dat het van Glow afkomstig was.

"Het is logisch dat je meteen aan Glow denkt in deze tijd." zegt de vrouw. Ze mist het échte festival in de stad, maar heeft zeker waardering voor de boodschap achter het lichtkunstwerk zit. "Het is zó hard nodig! Ik werk in een bouwmarkt achter de kassa, en daar merk je heel goed dat de mensen er gewoon doorheen zitten. Korte lontjes enzo. Om níks maken ze al een scène en ze worden woedend als ze bijvoorbeeld niet met zijn tweeën naar binnen mogen. Het zou mooi zijn als die mensen hier toch een goed gevoel aan overhouden, als is het maar voor even."

Een Engelssprekende man met een cap, die nog maar zes maanden in Eindhoven woont, is door internet ook op de hoogte van de herkomst van het blauwe licht. Hij heeft gehoord van festival Glow en heeft er grote waardering voor, dat de organisatie tóch iets heeft gemaakt om sfeer aan de stad toe te voegen. "Het is geweldig" zegt hij. "En nodig. Veel mensen lijden, het zijn rare tijden. Juist dán is zo'n boodschap heel welkom."

Een man van de gemeentereiniging in een fluorescerend pak leegt voor de Catharinakerk de volle vuilnisbakken. "Ik zie geen blauw licht, ik zie alleen maar afval", roept hij gekscherend. Sinds de horeca dicht is heeft hij zijn handen vol aan het verzamelen van vuilnis in de stad, vanwege de gigantische toename van afhaalmaaltijden. De lege bakjes en dozen stapelen zich op sommige plekken op. "Maar even serieus: ik vind het prachtig hoor. Dat licht. Ja, die boodschap van verbinding ook. Ik hoop alleen wel dat we snel van die rotsituatie af zijn."

Laat je reactie achter