Bonden boos: dividendstop en ‘kwaliteitsdenken’ moet terug bij Philips
Vakbonden FNV en CNV reageren verbolgen op het nieuwe massa-ontslag bij Philips. Volgens de FNV moet het 'kwaliteitsdenken' terugkeren in de organisatie. CNV pleit voor het voorlopig stoppen met het uitkeren van dividend aan aandeelhouders.
Maandag werd bekend dat Philips 1100 banen in Nederland schrapt. Twee derde van de reorganisatie gebeurt in Eindhoven en Best. “Dramatisch”, zegt FNV-bestuurder Hans Wijers over het massaontslag . Vooral de bezuinigingen op de onderzoektak van het bedrijf baart Wijers zorgen.
“Snijden in innovatie, terwijl je daarmee juist groot bent geworden. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Dit zijn echt heel veel banen. Tel de 800 ontslagen van vorig jaar er bij op, en je gaat richting de 2000 banen die geschrapt worden. Het heeft bijna de proporties van operatie Centurion”, zo verwijst de vakbondman naar de reorganisatie van begin jaren 90.
Twijfels
Ook vakbond CNV plaatst uitroeptekens bij het aangekondigde massa-ontslag. “De reorganisatie biedt wat CNV Vakmensen betreft geen enkele garantie op rustig vaarwater”, zo schrijft de bond. “Ook de vorige vier ceo’s tussen 1990 en 2022 begonnen hun aanstelling met het doorvoeren van grote veranderingen”, zegt CNV-bestuurder Arjan Huizinga.
Werkgelegenheidsgarantie
“Waarom zou weer een nieuwe koers Philips deze keer wel helpen op lange termijn?” Huizinga vindt de massa-ontslagen van Philips dweilen met de kraan open. Om die kraan weer dicht te draaien wil Huizinga dat Philips de achterblijvers een werkgelegenheidsgarantie moet bieden.
“Als je er zoveel vertrouwen in hebt dat een nieuw businessmodel waarmee 1.100 banen verloren gaan je er weer bovenop helpt, mag je de mensen die achterblijven best wat zekerheid geven. Als CNV Vakmensen pleiten we dan ook voor een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar. Dat kan een hoop ellende in de toekomst schelen.”
Slaapapneu-apparaten
Volgens Hans Wijers van de FNV is het nu vooral zaak dat het ‘kwaliteitsdenken’ weer terugkomt bij Philips. “Was de hele affaire rond de slaapapneu-apparaten gebeurd als kwaliteit hoger in het vaandel had gestaan? Misschien wel. We weten vanuit onze achterban dat inkopers op de kosten moesten letten. Dan is het goed mogelijk dat je uitkomt bij een lagere kwaliteit van de materialen die je gebruikt.”
Bedrijfsstructuur
Wijers denkt dat de herstructurering van de organisatie wel positief uit kan pakken voor het Eindhovense bedrijf. “Het was voor onze leden, wel duidelijk dat er organisatorisch iets moest veranderen bij het bedrijf. Zo had je één grote sales-afdeling voor alle producten. Het werd daardoor makkelijk om verantwoordelijkheid op elkaar af te schuiven. Dat werkt niet. Maar het is een gotspe dat bij die herstructurering zoveel mensen hun baan verliezen.”
Dividendstop
Dat vindt ook het CNV, die vindt dat de rekening van de zware tijden die het bedrijf doormaakt, wordt neergelegd bij werknemers.
"Elke keer is een kaalslag onder de medewerkers onderdeel van de oplossing om het bedrijf verder te helpen. Maar het zijn juist deze mensen die er alles aan doen om van Philips een fantastisch bedrijf te maken. Het zou veel wenselijker zijn om de dividenduitkering aan aandeelhouders voor een of twee jaar stop te zetten. Zij onttrekken veel geld dat Philips goed kan gebruiken uit de onderneming om er zelf beter van te worden. Dat mag in moeilijke tijden best wat minder."
Laat je reactie achter