Gemeente Geldrop-Mierlo

Bodycams voor boa's in regio lijkt een blijvertje

Handhavers in Nuenen worden voortaan standaard uitgerust met een bodycam. Ook in Geldrop-Mierlo wordt dit serieus overwogen. Een proef met de draagbare camera's in de gemeenten is de afgelopen maand goed bevallen.

In Nuenen heeft het gemeentebestuur inmiddels ingestemd met de definitieve komst van de draagbare camera's. In Geldrop-Mierlo staat het onderwerp op de agenda van burgemeester en wethouders. Mogelijk nemen het college binnenkort hetzelfde besluit.

Pilot
De pilot in Nuenen, Son en Breugel en Geldrop-Mierlo was gestart om de boa’s te beschermen tegen toenemende agressiviteit. Uit een evaluatie van de proef blijkt nu dat een meerderheid van de handhavers in de drie gemeenten tevreden is. Volgens hen dragen de camera's bij aan het veiligheidsgevoel. 

Agressief gedrag
De toename van agressief gedrag en geweld naar boa’s is al jaren zichtbaar, schrijven de gemeenten. Dit najaar was het nog vaker raak. Handhavers moeten toezien op de naleving van de corona-maatregelen, en dat wordt niet altijd gewaardeerd. 

Beelden
Een camera op de borst moet ervoor zorgen dat de boa’s veiliger hun werk kunnen doen. Bodycams staan niet standaard aan. Zodra een situatie uit de hand dreigt te lopen, kan de boa de camera aanzetten. De opnames die met de bodycam worden gemaakt zijn versleuteld en kunnen niet zomaar worden bekeken. De beelden kunnen worden gebruikt voor trainingen en als bewijs door politie en justitie.

Laat je reactie achter