Studio040/ Alain heeren

Bodycam voor boa’s in Geldrop, Son en Nuenen

Handhavers in Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel worden vanaf donderdag uitgerust met bodycams. De maatregel moet de boa’s beschermen tegen toenemende agressiviteit.

Het om een proef. Die duurt een maand. Daarna wordt bekeken of handhavers in de gemeenten vaker uitrukken met draagbare camera’s. 

Geweld
De toename van agressief gedrag en geweld naar boa’s is al jaren zichtbaar, schrijft de gemeente Geldrop-Mierlo. De afgelopen maanden is het nog vaker raak. Handhavers moeten toezien op de naleving van de corona-maatregelen, en dat wordt niet altijd gewaardeerd. De gemeente Eindhoven liet eerder weten dat steeds meer mensen ‘een kort lontje hebben’.

Veiligheidsgevoel
Een camera op de borst moet ervoor zorgen dat de boa’s veiliger hun werk kunnen doen. Volgens de drie gemeenten pakten eerder pilots met bodycams in andere delen van het land goed uit. Daar verbeterde het veiligheidsgevoel onder handhavers.

Bewijs
Bodycams staan niet standaard aan. Zodra een situatie uit de hand dreigt te lopen, kan de boa de camera aanzetten. De opnames die met de bodycam worden gemaakt zijn versleuteld en kunnen niet zomaar worden bekeken. De beelden kunnen worden gebruikt voor trainingen en als bewijs door politie en justitie.

Laat je reactie achter