Bezorgde familieleden overhandigen 532 handtekeningen aan Lunet Zorg
532 handtekeningen werden donderdagochtend door Hennie van Schooten, van de Familievereniging, overhandigd aan het bestuur van Lunet Zorg. De vereniging is boos over het sluiten van drie zwembaden, die gebruikt worden door mensen met een beperking.
De actie is een protest tegen de voorgenomen sluiting van zwembaden van Lunet Zorg. De zwembaden moeten namelijk gerenoveerd worden om te voldoen aan hedendaagse kwaliteitseisen, maar daarvoor is er geen geld bij Lunet Zorg – dus moeten de baden dicht.
Hoe kan je als instelling verlies lijden als je zoveel bezuinigt?
Hennie van Schooten, Familivereniging Lunet Zorg
En dat is een rampzalige ontwikkeling voor de 550 cliënten van de zorginstelling die regelmatig gebruik maakten van de baden. Het is namelijk voor veel van hen de enige lichaamsbeweging die ze krijgen. Hennie van Schooten, van de Familievereniging van de zorginstelling, wil daarom dat de beslissing teruggedraaid wordt. Overigens heeft de gang van zaken ook in de Eindhovense politiek al het een en ander los gemaakt terwijl ook de Eindhovense Sportraad haar zorgen uitsprak.
Gezondheidsschade
“Door de sluiting kan er op lange termijn gezondheidsschade ontstaan”, zegt Van Schooten. “Dan zegt Lunet Zorg dat mensen ook bij andere zwembaden in de stad terecht kunnen. Maar het gaat over mensen met een lichamelijke beperking, zij hebben extra ruimte en hulp nodig om van een zwembad gebruikt te kunnen maken. Dat kan door andere zwembaden niet zomaar worden opgevangen.”
Maar er gaat meer mis bij Lunet Zorg, ziet Van Schooten. “Het is een vreemde gang van zaken om in één keer om financiële redenen drie zwembaden te willen sluiten”, zegt Van Schooten.
Andere doelgroepen
“Als je ziet dat het te duur is, lijkt het logischer om eerst een zwembad te willen afstoten. Daarbij waren de zwembaden jaren geleden ook toegankelijk voor andere doelgroepen. Het toegangsgeld dat die mensen betaalden kon voor onderhoud worden gebruikt. Maar die groepen zijn de laatste jaren niet meer welkom. Dat is moeilijk uit te leggen.”
Daarbij schort het in het algemeen aan goede communicatie en medezeggenschap bij Lunet, zegt Van Schooten. “We hebben weinig inspraak in de gang van zaken. Denk bijvoorbeeld aan gedwongen verhuizingen van cliënten. Dat kan veel impact hebben, maar de familie van cliënten wordt daar vaak niet over gehoord.”
Verlies
“Door een gebrek aan communicatie weten we ook gewoon heel weinig over bijvoorbeeld de financiële stand van zaken van de instelling”, gaat Van Schooten verder. “Er is achterstallig onderhoud, er wordt bezuinigd op personeel. En dan horen we dat de instelling verlies lijdt? Hoe is dat mogelijk als er tegelijkertijd zoveel bezuinigd wordt? Ik vraag me af hoe dat kan", aldusVan Schooten.
Lunet Zorg laat weten vrijdag te kunnen reageren op vragen van Studio040.
Laat je reactie achter