Studio040 / Charella Zwerts

Bewoners sociale huurwoningen 'met de rug tegen de muur'

Huurders in de sociale huurwoningen in Phia van Veenendaal Staete van StayInc. luiden de noodklok.

De huur gaat volgens hen namelijk veel te snel omhoog.  "Afgelopen drie jaar is de huur ieder jaar met enkele tientallen euro's verhoogd", begint Nathalie de Robles. "Daardoor wordt de huur gewoon veel te veel."

Nathalie de Robles woont al meer dan tien in haar huisje in het centrum van Eindhoven. Zij wijdt de verhoging aan de overname. StayInc heeft verschillende huizen van moederbedrijf WoonInc overgenomen. "In december 2017 kregen we een brief dat vanaf 1 januari 2018 een nieuwe huurbaas zouden krijgen. WoonInc is StayInc. Het enige verschil voor ons zou het rekeningnummer zijn waar we de huur op moeten storten. Nou, dat is dus niet zo. Ik val er nog net onder, maar sommige buren gaan nu al over de grens van 737 euro per maand."

Eerder liet WoonInc al weten dat sommige sociale huurwoningen inderdaad tegen een middenhuur aangeboden mogen worden. Maar dat deze huur pas verhoogd gaat worden als de huidige huurders vertrekken en er nieuwe huurders inkomen. Daar is volgens de bewoners dus niks van waar. Ook de Eindhovense SP zet er vraagtekens bij.  De SP vraagt zich af of de middenhuur-woningen niet gewoon sociale-huurwoningen zijn, die door stelselmatige huurverhogingen in de middenhuur-categorie terecht zijn gekomen.

Dat betekent, volgens de bewoners en de SP, dat het aanbod voor middenhuurwoningen groter wordt, maar dat dat ten koste gaat van de sociale huurwoningen.

Laat je reactie achter