Studio040 / Tim Vellinger

Bewoners Rouenlaan: 'Achterpad is onbegaanbaar door onkruid'

Het achterpad van de Rouenlaan is bijna onbegaanbaar door de begroeiing van de aangrenzende groenstrook die de gemeente hoort bij te houden.

Al jaren zijn de bewoners met de gemeente in discussie over een oplossing. Omdat het officieel een buitengebied is, wordt het maar drie keer per jaar gemaaid. Maar dat is niet genoeg, volgens de bewoners. Een groot gedeelte van het pad is moeilijk door te komen door de begroeiing.

Tineke Lesmeister, voorzitter van de bewonersvereniging ABNO wil een oplossing: “Het is gevaarlijk. Kinderen die fietsen komen er niet langs zonder door de brandnetels te gaan. Mijn man moet hier dagelijks langs met een scooter, dat is nauwelijks te doen. Daarnaast wordt er vaak afval gestort in het veld.”

Volgens gemeente Eindhoven wordt de groenstrook drie keer per jaar gemaaid. “Dat is al vaker dan de meeste groenstroken. Dit voorjaar is de aannemer wel ter plekke geweest, maar was maaien onmogelijk door aanwezige obstakels. Helaas heeft de aannemer toen nagelaten dat bij ons te melden.” De gemeente is van plan de maaibeurt volgende week in te halen.  

Als er voor brand uitbreekt kun je hier nauwelijks langs.

• Tineke LesmeisterMaar drie keer per jaar maaien is volgens de bewoners niet genoeg. Het onkruid groeit te snel. Zelf lukt het ze niet om te maaien. Door de ongelijke grond valt er met een gewone grasmaaier niet doorheen te komen. Na meerdere discussies met de gemeente werd in 2019 de afspraak gemaakt dat de bewoners het grond in eigen beheer zouden nemen, mits de grond van te voren door de gemeente werd geëgaliseerd en het onkruid werd teruggesnoeid. Pas in 2020 werd dit uitgevoerd. De egalisatie van de grond werd echter niet goed genoeg gedaan voor de bewoners om het zelf te kunnen blijven onderhouden.

Dat het pad zo moeilijk door te komen is, vindt Lesmeister ook gevaarlijk: “Als er voor brand uitbreekt kun je hier nauwelijks langs. Of als het gras brand vat, dan is het zo bij onze schuur. Daarnaast hebben we ook last van ratten. Al dat onkruid helpt daar niet bij mee”.

De bewoners van Rouenlaan zeggen meerdere keren contact gezocht te hebben bij de gemeente en de gebiedsbeheerder. Ook zouden er meerdere meldingen via de Buitenbeter App gemaakt zijn.

De gemeente laat weten: “Als de bewoners ervoor zorgen dat de groenstrook vrij van (door bewoners geplaatste) obstakels blijft en illegale stort (door anderen) bij ons meldt, dan zorgen we er samen voor dat de groenstrook volgens schema drie keer per jaar gemaaid kan worden”, aldus gemeente Eindhoven. 

Laat je reactie achter