advertentie Banner Profile Mekkes

Stichting 18 September

Bevrijder van Eindhoven Denys Hunter overleden

De Brit Denys Hunter, één van de bevrijders van Eindhoven, is overleden.

Hij overleed afgelopen vrijdag in een ziekenhuis in Southhampton, op 95-jarige leeftijd. Hij was onderdeel van het 86ste Hertfordshire Yeomanry Fields Regiment van de Britse strijdkrachten, die werden ingezet voor Operatie Market Garden.

In 1944 landde hij tijdens D-Day op de stranden van Normandië, om vervolgens op te rukken naar het noorden en onder meer België en het zuiden van Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. Hunter was er dus ook bij toen de geallieerden Valkenswaard, Eindhoven en vervolgens Son en Breugel bevrijdden. In de vroege ochtend van 18 september zat hij op één van de Britse legervoertuigen, toen die op de Aalsterweg de stad binnenreden. Het jaar erop maakte Hunter ook de bevrijding van concentratiekamp Bergen Belsen mee. Over die ervaring wilde hij nauwelijks iets kwijt. “You could smell Belsen a mile away", zei hij erover.

De groep veteranen die in 1944 bij de bevrijding van de regio was, wordt steeds kleiner. De Brit Joe Cattini en de Amerikaan Armando Marquez bezochten Eindhoven vorig jaar nog, tijdens de vieringen rond 75 jaar vrijheid. Zij zijn verbonden aan de Eindhovense stichting 18 September. Dat was Hunter ook. Omdat zijn gezondheid broos was, kon hij de laatste jaren niet aanwezig zijn bij alle herdenkingen in de regio. In 2015 was hij er voor het laatst bij.

Laat je reactie achter