Studio040

Bever na speurtocht vastgelegd op camera

Op de campus van de Eindhovense TU is een bever gespot. De afgelopen maanden werden al veel sporen aangetroffen, maar nu is het beest vastgelegd op camera.

Frans Hijnen van Stichting Stadsnatuur Eindhoven ging op onderzoek uit. "Het dier liet steeds meer sporen achter zoals potloodvormige bomen en knaagsporen. Hierdoor werd het makkelijker om het beest op te sporen. Samen met de gemeente hebben we de bever vast kunnen leggen op wildcamera's", zegt Hijnen. Via de Dommel zwemt het beest richting de binnenstad, waar ook sporen van bevers zijn aangetroffen.

"Bevers zijn vooral 's nachts actief, en daarom zullen de studenten op de TU er overdag weinig last van hebben.

• Frans Hijnen, Stichting Stadsnatuur Eindhoven

Nachtdieren
Volgens Hijnen  hoeven we ons geen zorgen te maken. "Bevers zijn vooral 's nachts actief, en daarom zullen de studenten op de TU er overdag weinig last van hebben." De bever is nu nog alleen, maar is hier waarschijnlijk op zoek naar een partner.

Terugkeer 
Dat de bever zijn terugkeer maakt in Nederland is volgens Hijnen goed nieuws. Lange tijd was hij niet meer te vinden in ons land. Dit kwam mede door het uitroeien van de beesten, omdat de bevolking last van ze had. Vanaf 1988 maakt de bever een comeback. "We hebben ervoor geknokt om hem terug te krijgen en het is een mooie verhoging van de biodiversiteit in Nederland", zegt Hijnen.

Laat je reactie achter