Publieksvriendelijke acties bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Het personeel voert actie voor een betere CAO. Studio040| Michael Jupijn

Betere cao voor ziekenhuispersoneel

Actievoeren door ziekenhuispersoneel in onder meer regio Eindhoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Er komt een betere cao voor ziekenhuismedewerkers.

Dit zijn FNV Zorg & Welzijn en andere vakbonden met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) overeengekomen.

Ziekenhuismedewerkers moeten nog wel akkoord gaan met het plan.  Als dit gebeurt gaat de nieuwe cao voor 27 maanden in, vanaf 1 april 2019 tot en met 1 juli 2021. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over loonsverhogingen, rusttijden, toeslagen wanneer je last-minute moet werken en afspraken over eerder stoppen met werken.

Ziekenhuispersoneel van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, de locaties van het Maxima Medisch Centrum en het Geldropse Sint Anna Ziekenhuis voerden hiervoor in november actie.  'Verpleegkundigen werken de hele dag kei hard om zieke mensen te verzorgen en beter te maken', vertelde een verpleegkundige van het Sint Anna Ziekenhuis toen . 'Ik heb gewoon een hbo-diploma, maar verdien absoluut niet naar de maatstaven van een hbo'er!' 

Salaris
Twee belangrijke eisen van het personeel waren meer loon en minder werkdruk. Tussen het NVZ en de vakbonden zijn afspraken gemaakt over structurele loonsverhoging. Vanaf 1 januari 2020 gaat het salaris met 5% omhoog en met 3% per 1 januari 2021. Daarnaast komt er een eenmalige bruto uitkering, afhankelijk van het dienstverband, van €1.200,- . 

Om de instroom van nieuw ziekenhuispersoneel te bevorderen en de werkdruk te verlagen, worden de leerlingsalarissen verhoogd met 10%. Ook stagiaires gaan meer verdienen, namelijk 400 euro per maand. 

Hersteltijd
Bij medewerkers en vakbonden was onvrede over het herstel na een bereikbaarheidsdienst. Het personeel mag nu pas na acht uur aan het werk na zo'n dienst in plaats van zes uur. 

Laat je reactie achter