Zó wordt Vredeoord een groene wijk

Nieuwe bewoners zo veel mogelijk groen aan laten leggen in hun tuinen. Dat is de missie van de twee groenaanjagers in Vredeoord.

De wijk Vredeoord, die op dit moment in aanbouw is achter het gebouw van Philips Nederland aan de Boschdijk, zou een van de groenste wijken van Eindhoven kunnen worden. En het liefst zó groen dat je het idee hebt dat je buiten woont maar toch in de stad, blijkt uit een folder van woningbouwvereniging Trudo. Om die ambitieuze plannen waar te kunnen maken is wel een beetje medewerking nodig van de bewoners. Hoe meer groen ze aanleggen in hun tuinen, en hoe minder tegels er komen, des te beter is het voor de wijk . Om dat te stimuleren heeft Trudo twee 'groen-aanjagers' ingeschakeld.

Judy en Tom wonen tijdelijk in een zelfgemaakte oase midden in het bouwgebied. Ze hebben kippen en een moestuin en doen de huishouding met opgevangen regenwater. Hun missie is de bewoners inspireren. Tom: "Wij gaan meedoen om groen bewustzijn op te wekken hier in de wijk. We hebben zelf hier met groen uitgepakt om een voorbeeld en inspiratie te zijn. En we zullen meedoen om samen met de bewoners een groenwerkgroep op te zetten die ook zich gaat ontfermen over het gemeenschappelijk groen hier in de wijk. Dat het nèt wat kleurrijker en mooier kan zijn dan het normaal het geval is."

Zo in een bakje vind ik bloemen ook mooi groen

• Sevim Kervanci, bewoner

Judy laat de Marrokkanse munt zien die in zwarte tonnen aan de rand van hun tuin staat. Die tuin grenst aan het stuk braakliggende grond dat straks de centrale 'boulevard' in de wijk moet worden. "Hier aan de loop heb ik heel veel kruiden gezet. Bewust met een bordje erbij dat mensen kunnen leren en ze herkennen. En gebruiken natuurlijk."

Water is heel belangrijk als je de wijk groen wil krijgen. Bij de woning van Tom en Judy wordt het water op drie daken opgevangen, in tonnen bewaard en gezuiverd, omdat zij geen aansluiting op het waterleiding hebben. Maar in principe kan Ieder huis een bijdrage leveren aan het groene karakter de wijk, door het hemelwater op te vangen. Een van de bewoners heeft een waterbassin aangelegd met een terras er bovenop. Maar een klein vijvertje graven en wat gras aanleggen in plaats van stenen, maakt ook al een groot verschil.

Toch heeft niet iedereen daar trek in, hemelwater opvangen. Bewoonster Sevim Kervanci heeft haar ruime terras betegeld met grote grijze stenen en is daar heel tevreden mee. "Mijn kinderen zijn niet meer zo klein dus ze vinden hier spelen zo veel fijner. En zo in een bakje vind ik bloemen ook mooi groen." Wat ze van de groen aanjagers vindt? "Het is natuurlijk voor iedereen zijn eigen keus en ik vind ook dat ze mensen daarin moeten laten kiezen. Ze moeten mensen niet dwingen vind ik. Iedereen moet het naar zijn eigen gevoel inrichten. Want het is toch je eigen huis?"


Een tuin waarvan de bewoner aan een half woord genoeg had, is die van het Syrische gezin Alsattouf. Hun stukje grond staat bol van de gewassen. Er staan courgettes, kruiden, bloemen, er groeien tomaten en zelfs kersen en olijven. Dat is geen toeval: vader Zeyad was vroeger de eigenaar van een grote plantage met olijven- en pistachebomen, vlakbij Aleppo. Tom: "Hij is een expert. Die man heeft mij geleerd hoe je een olijfboom moet behandelen". Zeyad zelf wijst met gepaste trots alle groenten en kruiden aan en benoemt ze in perfect Nederlands. In de hoek staat één olijfboom. Die doet het prima, maar één exemplaar is natuurlijk wel een beetje magertjes als je een hele plantage gewend bent. "Ik wil véél" zegt hij dan ook. "Eén is weinig. Heel weinig."

De expertise van Zeyad is niet onopgemerkt gebleven, hij werkt nu wekelijks mee aan het onderhoud van het arboretum in Meerhoven en krijgt binnenkort misschien een volkstuin in beheer. In de wijk Vredeoord zijn inmiddels ook de eerste gezamenlijke initiatieven een feit: de bewoners zijn aan de voet van het oude Philips gebouw een gemeenschappelijke moestuin begonnen. Twee Indiërs die nog nooit een hark hadden vastgehouden maar binnenkort wel in de buurt gaan wonen, schijnen er heel fanatiek aan mee te doen.

Laat je reactie achter