Studio040| Alain Heeren

Belg wint Mierlose eetwedstrijd: 'Frikandellen eten was dagelijkse kost vroeger'

De ene frikandel na de ander werd zaterdagmiddag naar binnen gewerkt, soms tot kotsens toe, tijdens het allereerste kampioenschap frikandellen eten in Eethuis Reintje in Mierlo. Na een felle uren durende strijd ging de Belgische Rik Nauwelaerts uit Beerzel er met de trofee en de daarbij behorende glorie vandoor.

Zo'n twintig deelnemers reisden zaterdag naar Mierlo om deel te nemen aan het kampioenschap frikandellen eten. 'Het idee begon als een grap in de keuken', legt organisator Nick van Waaijenburg uit. 'Maar door alle ellende tijdens de coronacrisis werd besloten de wedstrijd daadwerkelijk te organiseren, omdat mensen wel iets leuks konden gebruiken.'

En dat bleek wel uit het aantal aanmeldingen die binnenkwamen. Zo'n veertig mensen wilden meedoen, van Mierlonaren tot Friezen en zelfs één Belg. Maar op het moment suprême kwamen zo'n twintig deelnemers opdagen, waaronder Marcus Snoek.

Ik vind frikandellen eigenlijk niet eens zo lekker

• deelnemer Marcus Snoek

'Het was eigenlijk mijn vaders idee. Ik lust ze wel, maar vind frikandellen eigenlijk niet eens zo lekker. Maar we vonden het weleens tijd om weer wat leuks samen te doen', legt Snoek uit. Hij bereidde zich de afgelopen periode voor door zo min mogelijk te eten, maar moest desondanks vroegtijdig stoppen tijdens de wedstrijd. 'Ik stopte met eten maar kon de tafel niet verlaten, want dan zou ik geen medaille krijgen.'

Wedstrijd
Deelnemers werden verdeeld over twee groepen, ronde een en ronde twee. Beide groepen kregen één uur de tijd om zoveel mogelijk frikandellen naar binnen te werken. Voor iedereen wachtte aan het eind van dat uur een deelnemersmedaille, tenzij er gekotst werd of de tafel werd verlaten.

Maar slechts één persoon kon de trofee winnen. Die persoon bleek de Belgische Rik Nauwelaerts te zijn. Hij at 21 frikandellen en een beetje. Waar andere deelnemers misschien een gat in de lucht zouden springen, was het voor Nauwelaerts "business as usual". De Belg heeft al tientallen eetwedstrijden op zijn naam staan. 'Natuurlijk blijft winnen leuk, maar ik was hierheen gekomen voor de sfeer.'

Nauwelaerts kwam het evenement kortgeleden toevallig tegen op Facebook. Tijd om zich goed voor te bereiden had hij dus niet, maar dat bleek niet nodig te zijn. 'Steeds meer mensen haakten af, dus kon ik het rustiger aandoen.'

Het helpt ook dat de Belgische deelnemer praktisch is opgegroeid in een friettent. 'We hadden thuis een frietzaak, dus frikandellen eten was dagelijkse kost', vertelt de winnaar. Voor mensen die niet in die luxepositie zitten, heeft hij nog wel een tip: 'Oefen twee keer per week met het eten van andere snacks. Dat maakt frikandellen eten makkelijker.'

Laat je reactie achter