Beginnende biermakers leren het vak bij sociale brouwerij Rabauw op Strijp-S
Op Strijp S opende woensdag 'sociale' bierbrouwerij Rabauw. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen mee aan het ambachtelijke proces.
Pssssscht! Een luid gesis ontsnapt uit een slang die aangesloten wordt op een klein plastic fustje. Een sterke biergeur verspreidt zich door de ruimte. De enorme zilveren ketels glimmen, mensen lopen met gele laarzen door plassen water. Om te zien (en ruiken) is bierbrouwerij Rabauw een spektakel. Als je door de Torenallee loopt kun je door de ramen wel wat opvangen van de werkzaamheden. Bericht gaat verder onder video
Patricia doet voor het eerst mee aan het productieproces. Eerst een beetje afwachtend, maar snel daarna al als een routinier, geeft ze metertjes, etiketten of koppelstukken aan haar begeleider Roy. "Ik heb al heel veel geleerd. Meten, afwegen, doseren, schoonmaken. Het is echt een chemisch proces. Je moet ook vooral niet vergeten de onderdelen schoon te maken als je er mee gewerkt hebt."
Bij Rabauw, een initiatief van drie jonge ondernemers uit Gemert, werken dertig mensen, van wie een paar met een afstand tot de arbeidsmarkt. Oprichter Gijs Verhagen: "maar dat benoemen we zo eigenlijk nooit. Alle werknemers heten bij ons 'Rabauwers'." Rabauw verkoopt niet alleen de eigen brouwsels, er staan ook andere Eindhovense bieren op de kaart. De brouwerij mikt op een breed publiek. "Niet alleen bierliefhebbers" zegt Verhagen. "Ik hoop dat er allerlei alle soorten mensen. We vinden eigenlijk wel dat Strijp S behoefte heeft aan een huiskamer, waar je lekker kan zitten en een koffie kan drinken of inderdaad een lekker biertje."
Laat je reactie achter