Beeld Gerard Philips eindelijk in Eindhoven na tocht over de Waal
Het zeven metershoge standbeeld van Gerard Philips is eindelijk aangekomen in Eindhoven. Maandagmiddag is het 23.000 kg zware beeld vanuit Zaltbommel overgekomen naar Eindhoven. Het beeld staat op Strijp-T bij in Gloeilampplantsoen en wordt gereed gemaakt voor de onthulling op 15 mei.
De laatste werkzaamheden aan het standbeeld worden verricht voor de onthulling. "De verlichting moet nog in het beeld en er komen nog lichtmasten om Gerard Philips ook in het donker zichtbaar te maken", laat een van de bouwvakker weten.
Het kunstwerk gemaakt door Andreas Hetfeld heeft een opening in de vorm van een levensgrote gloeilamp. Bezoekers kunnen daar onder door lopen. Het beeld is opgebouwd uit vijfhonderd lagen staal en telt 4659 losse onderdelen. Het is een cadeau van Philips aan de gemeente Eindhoven naar aanleiding van het 130-jarig bestaan van het elektronicaconcern.
Philipsbeelden
Broer Anton en neef Frits Philips hebben al een standbeeld in de stad, en genieten mogelijk ook meer bekendheid. De techneut van de familie, Gerard, bleef liever op de achtergrond. Hij richtte in 1891 het wereldberoemde Philips op. Hij was in het bedrijf achter de schermen bezig met innovatie en het stroomlijnen van de technische kant.
De ingetogen en bescheidde kant van Gerard heeft Hetfeld op zijn eigen manier verwerkt in het beeld. Niet te veel poespas. Met een rechttoe rechtaan ontwerp denkt de kunstenaar eer te bewijzen aan de stille kracht achter Philips. Hoewel ingetogen als persoon, de buste van Gerard met zijn omvang aanzienlijk groter dan de standbeelden van zijn familieleden.
Op maandag 15 mei, 131 jaar na de oprichting van Philips wordt het kunstwerk door Philips topman Roy Jakobs overhandigd aan burgemeester Jeroen Dijsselbloem.
Laat je reactie achter