Waalre gaat flink investeren in basisonderwijs: 'Het is écht noodzakelijk'
Waalre gaat flink investeren in het basisonderwijs. De komende jaren worden twee nieuwe gebouwen neergezet voor twee bestaande scholen en één volledig nieuwe school in oprichting. De totale kosten van de plannen bedragen rond de vijftien miljoen euro.
De nieuwbouwplannen zijn echt noodzakelijk, vindt Michel Herps, directeur van basisschool De Meent. Hij trok vijf jaar geleden al aan de bel en stond hiermee - mede - aan de wieg van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs binnen de gemeente Waalre. "Ik denk dat het 2018/2019 is geweest, dat wij een renovatieverzoek hebben ingediend. Met name het binnenklimaat in onze school was en is voor ons een bron van zorg. We wilden dan ook meteen het hele gebouw moderniseren. De gemeente heeft toen gezegd: 'Dat gaan we niet doen, want we willen duurzamer gaan bouwen en nadenken over de toekomst van het basisonderwijs in Waalre."
Voor de gemeente was het bovendien de aanleiding om alle scholen onder de loep te nemen. Het aantal inwoners van Waalre groeit immers explosief, onder meer door de komst van medewerkers van ASML. Ruimere voorzieningen voor het onderwijs zijn dus op korte termijn hard nodig. Een goed voorbeeld is basisschool De Wilderen in Waalre-Dorp. Enkele jaren geleden werd een compleet nieuw gebouw neergezet, maar eigenlijk is het pand al weer te klein.
We kunnen het niet maken om niet te investeren in goed onderwijs
Wethouder Kees Vortman (Waalre)
Gerry de Bruyn is tegenwoordig regiodirecteur binnen SKOzoK, een stichting voor onderwijs en kinderopvang. Hieronder vallen in Waalre de basisscholen De Wilderen, De Drijfveer en de Christoffelschool. Eerder was ze clusterdirecteur van De Wilderen en ze herkent de problemen: "De school was gebaseerd op vijfhonderd leerlingen, maar inmiddels zijn het er al 550. Hierdoor hebben we al twee noodlokalen moeten plaatsen. De Wilderen is dus gebaat bij een snelle uitbreiding van het schoolaanbod, zodat de kinderen zich meer kunnen gaan verspreiden."
Spreiding
Behalve nieuwe gebouwen, komt er op onderwijsgebied ook iets te kiezen bij voor Waalre. Onderwijswethouder Kees Vortman: "We gaan niet alleen maar twee nieuwe scholen bouwen, maar hebben ook gekeken naar de spreiding binnen de gemeente. We vinden dat iedere ouder dichtbij huis keuzevrijheid moet hebben. We gaan eerst voor De Drijfveer in Waalre-Dorp bouwen. Op een nieuwe locatie. Vervolgens is De Meent in Aalst-Waalre aan de beurt. Die kinderen kunnen dan tijdelijk terecht in het oude gebouw van De Drijfveer."
Zoals gezegd, worden de totale kosten voor het IHP in Waalre geraamd op zo'n 15 miljoen euro. Wat als dit bedrag niet voldoende is? "Als het niet genoeg is - je weet immers niet hoe het loopt met de bouwkosten de komende tijd - dan moeten we zorgen dat we er meer geld bijkrijgen. Want we kunnen het niet maken om niet te investeren in goed onderwijs voor onze kinderen", aldus Vortman.
Eigen onderwijsconcept
En dan is er komst van de nieuwe basisschool De Gelukstuin. Op dit moment wachten de initiatiefnemers van deze nieuwe onderwijsvorm nog op de definitieve goedkeuring, maar er wordt al wel samen opgetrokken met RBOB De Kempen. Ron Schoonhein is groepsdirecteur van deze overkoepelende organisatie van vijftien openbare scholen in de regio. Hij vertelt dat De Gelukstuin straks in hetzelfde gebouw kom als De Drijfveer.
Met wel een geheel eigen onderwijsconcept: "Er is een groep ouders, die iets miste in het onderwijslandschap in de regio Waalre en graag een andere vorm van onderwijs wilde. Zij gaan dus een nieuwe school starten en hebben gevraagd of ze bij bij ons mogen aansluiten. Binnen het nieuwe concept wordt er veel meer vanuit thema's gewerkt. Het klassieke model van groep 1 tot en met 8 wordt losgelaten en er wordt veel gekeken naar 'wat moet dit kind op dit moment leren?' En dan niet alleen in het gebouw, maar ook daarbuiten. Aansluitend op de maatschappij en de realiteit."
Tijdelijk
Schoonheim verwacht dat medio volgend jaar De Gelukstuin van start kan gaan. Dit moet dan in een tijdelijke huisvesting. De gezamelnijke nieuwbouw van De Drijfveer en De Gelukstuin is naar verwachting pas in 2027 klaar.
Laat je reactie achter