Weknemer van Cure haalt een bank uit elkaar, niet wetend of er corona-virus op zit of niet. Pleun Wolters

Coronakanjers: bang voor besmetting in de milieustraat

Is het extra gevaarlijk om op de milieustraat te werken in corona-tijden? De medewerkers van afvalbeheerder Cure geven antwoord.

Vorige week deed afvalbeheerder Cure een oproep aan mensen om niet onnodig naar de milieustraat te komen, uit angst voor besmettingen. Toch lijkt het kwartje nog niet gevallen. Iedere dag melden zich nog tientallen mensen aan de poort van de milieustraat in Geldrop. "Ik sta hier aan die poort met mensen te praten.  Ze zien het als een uitje. Ze moeten hier ook betalen, met pasjes. Die zijn dus besmet, daar moet je vanuit gaan. Bang ben ik af en toe wel. Daarom draag ik handschoenen" zegt medewerker Twan de Waal. "Maar het gevaarlijke zit hem ook in het gedrag. Ik ben dus de hele dag bezig met mensen uit elkaar halen. Want afstand van elkaar houden dat doen ze niet altijd."

Om spullen aan te nemen moet het personeel mondkapjes en handschoenen dragen. Het coronavirus kan op heel veel materiaal een paar dagen in leven blijven. Toch is Danny Boven, die bankstellen uit elkaar haalt, niet bang voor besmetting. "Schuim, leer... ja daar kan het allemaal op zitten. Maar ik ben niet bang. Als je goed voor jezelf zorgt, en goed oplet, dan doe je genoeg."

Maar het gevaarlijkst blijven toch de mensen die naar de milieustraat komen. Vandaar nog een keer de oproep om alleen te komen als het echt noodzakelijk is. "Ik kan het me voorstellen dat je opruimt" zegt De Waal. "En dan toch naar de milieustraat komt omdat je van je afval af moet. Toch is het verstandig om te bedenken of dat nou echt nodig is. En verder moeten hier ter plekke natuurlijk ook alle andere RIVM maatregelen worden nageleefd."

Laat je reactie achter