Studio040 - Alain Heeren

Ayahuasca-mannen vervolgd voor drugsbezit; niet voor dood Hongaar

De mannen uit Eersel die zogenaamde ‘healingsessies’ organiseerden waarin de hallucinogene drank ayahuasca werd gedronken, worden door het OM vervolgd voor het bezitten van de drug.

De mannen worden echter niet vervolgd voor dood door schuld, zo laat het openbaar ministerie weten.

In maart 2019 werd in Eindhoven een 31-jarige Hongaar aangetroffen. Hij sprong van een flat en was daarbij mogelijk onder invloed van ayahuasca. Hij bleek voor zijn dood mee te hebben gedaan aan een ayahuasca-sessie in Eersel

De mannen uit Eersel werden daarom in verband gebracht met de dood van de man. Uit onderzoek bleekt echter dat de Hongaar een dergelijk lage concentratie van het middel in zijn bloed had, dat het geen hallicunerend effect meer had op het moment dat de man overleed.

Geen direct verband
Ook is niet vastgesteld dat het gebruik van geestverruimende middelen invloed hebben gehad op de gemoedstoestand van de Hongaar. Omdat het OM geen direct verband kan leggen tussen de ayahuasca-sessies in Eersel en de dood van de Hongaar, worden ze niet vervolg voor dood door schuld.

Harddrug
Wel worden de mannen vervolgd voor het bezitten, bereiden en bewerken van de drug DMT, de werkbare stof in ayahuasca. DMT wordt in Nederland gezien als harddrugs.

Laat je reactie achter