Studio040| Alain Heeren

Aussems krijgt ongelijk in kort geding Area51

Sietske Aussems en haar bedrijf zijn in het ongelijk gesteld door de kantonrechter. Daardoor is er geen sprake van een huurovereenkomst tussen het bedrijf van Aussems en Area51.

Aussems daagde Area51 voor de rechter omdat ze meende een commerciële ruimte te hebben gehuurd bij skatepark Area51. De vermeende afspraken daarover gingen over een huurprijs die ongeveer de helft van de marktprijs bedroeg: 75 euro per vierkante meter, in plaats van de 150 euro per vierkante meter die de ruimte waard zou zijn.

Wat de gang van zaken extra bedenkelijk maakte is de betrokkenheid van Thom Aussems bij de zaak: vader van Sietske Aussems. Thom stapte in mei op bij Area51 nadat duidelijk werd dat het bestuur niet akkoord ging met de verhuur. In de overdracht liet hij weten dat Trudo en de plintregisseur van Strijp S akkoord waren met het concept van het bedrijf dat de ruimte zou huren, zo meldt het vonnis.

Volgens de rechter was er geen sprake van een huurovereenkomst omdat die moest worden goedgekeurd door het bestuur van Area51, naast Thom Aussems moest één ander persoon uit het bestuur een overeenkomst goedkeuren. Dat terwijl de afspraken gemaakt werden met Area51-directeur Pim van der Bos, die niet gemachtigd was de stichting te vertegenwoordigen in dit opzicht.

Trudo
Bovendien was er op het moment dat de partijen in gesprek waren over huur van de ruimte nog geen definitieve overeenkomst tussen Trudo – eigenaar van het pand van Area51, en de stichting Area51 zelf.

Expoitatieresultaat
De nieuwe voorzitter Willy Swinkels liet bovendien weten dat de verhuur van de ruimte zou worden opgeteld bij het exploitatieresultaat van Area51, waardoor de stichting minder gemeenschapsgeld zou kosten.

Area51 is nu door de rechter in het gelijk gesteld. Aussems heeft daardoor geen recht op het gebruik van de commerciële ruimte. Ongetwijfeld een tegenvaller omdat ze met haar bedrijf al wel investeerde in de ruimte, onder meer met het aanleggen van een vloer. Volgens Swinkels was eerder vanuit Area51 voorgesteld haar in de kosten tegemoet te komen, maar dat wees ze af. Aussems moet een kleine 1000 euro betalen om de gerechtskosten van Area51 te vergoeden.

Teleurgesteld
Sietske Aussems laat weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak. “Dit hebben we niet zien aankomen. Het is opmerkelijk dat de rechter het mondelinge akkoord niet ziet als geldige overeenkomst. We gingen ervan uit dat dat het geval zou zijn.”

Dat de overeenkomst gesloten moest worden met minimaal twee bestuurders, was niet duidelijk laat Sietske weten. “Ze hebben ons zien rond lopen en wij dacht er uit te zijn met de directie en het bestuur. Dat de afspraken met de directie niet rechtsgeldig waren, daarvan waren we niet op de hoogte”, aldus Aussems. “We zijn jonge ondernemers, dus dit doet pijn. Zeker omdat andere partijen wel voor de afgesproken prijs, die 75 euro per vierkante meter in het pand mogen zitten.”

Geen commerciële partij
Daar is Willy Swinkels, voorzitter van Area51 het niet mee eens. “Emoves mag inderdaad voor 75 euro per vierkante meter een ruimte huren, maar Emoves is geen commerciële partij, maar een instelling die rond moet komen van subsidiegeld”, zegt Swinkels. “Daarom willen we de commerciële ruimte juist voor een goede prijs verhuren, zodat wij zo weinig mogelijk gemeenschapsgeld nodig hebben. Dat is een model dat nota bene door Thom Aussems is bedacht.”

'Alleen maar verliezers'
Swinkels laat verder weten niet blij te zijn met de uitspraak van de rechter. “Dit heeft alleen maar verliezers gehad. Wij zijn vrijwilligers dus we worden er niet armer of rijker van, het heeft alleen maar kopzorgen gegeven, energie gekost en gezorgd voor mensen die elkaar niet meer kunnen aankijken. Niemand heeft hier gewonnen”, aldus de voorzitter.

Laat je reactie achter