advertentie Banner Profile Mekkes

Augustinianum 2019

'Aug' begint 'nieuw normaal' liever nu dan na vakantie

Tweederde van de klas thuis, éénderde op school, samen in dezelfde les. In het 'voorlopig nieuwe normaal' van het Eindhovense Augustinianum, begint de school bij de hervatting volgende week een onbekend 'avontuur', dat de meeste andere scholen nog niet (volledig) aandurven of -willen: hybride onderwijs.

Het was een bijzinnetje in het betoog van premier Rutte vorige week, toen hij de versoepeling voor het middelbaar onderwijs aankondigde: "Het is níet de bedoeling dat de scholen alleen open gaan voor mentorlessen en toetsen." Veel scholen werden verrast door deze 'bijsluiter', die van hen vraagt ook weer normale lessen te gaan geven. In een anderhalvemeterdecor nog wel. 

Weerstand
De weerstand bij veel scholen heeft te maken met de korte tijd die dit schooljaar nog rest: hooguit een paar weken nog en dan begint de zomervakantie. Moet je je personeel én de leerlingen, net een beetje gewend aan dat digitale onderwijs, opzadelen met een nieuwe drastische aanpassing? De manier waarop scholen dat fysieke onderwijs inrichten, verschilt dan ook sterk per school. Sommige houden het bij wat extra uren voor de leerlingen met achterstanden, andere laten scholieren twee middagen per week naar school komen.

Juni juist het goéde moment
Het Augustinianum vindt juni juist een prima moment om de overgang te maken van 100 procent digitaal naar een mix van digitaal en fysiek onderwijs. "De kans is groot dat het onderwijs er na de vakantie ook nog zo uitziet", legt rector Marc van Dongen uit. "Dan is het fijn als je daar al mee hebt kunnen oefenen. We gaan vast een paar keer struikelen en ons hoofd stoten. Daar kunnen we dan richting volgend jaar ons voordeel mee doen." Om een grote stuikelpartij te voorkomen, biedt de school haar personeel bijscholing aan via een webcursus.

Aanpassingen
Ook de leerlingen gaan het merken, als ze vanaf volgende week weer op school komen: de gangen hebben éénrichtingsverkeer, iedere leerling maakt bij binnenkomst zijn tafel schoon met een doekje, de kluisjes zijn verboden terrein en de gymzaal is in een toetsruimte veranderd. "Het zal in het begin wat wennen zijn, dus dan zullen we dat wat extra in de gaten houden", zegt Niel van Beek, teamleider van de HAVO-sectie.

Achterstand
Een aantal leerlingen kwam maandag al een kijkje nemen op school. Max van Beek staat nog niet erg te popelen om weer te beginnen: "Mij beviel die thuisschool wel. Je kan veel meer je eigen tempo kiezen. Aan de andere kant valt het nu minder snel op als je ergens een achterstand in hebt. Dat was vóór de corona toch anders. Dus wat dat betreft is het goed dat we hier weer vaker komen."

Laat je reactie achter