advertentie Banner Siteli

ASML

ASML: 'Wapengekletter niet in belang personeel'

ASML heeft geen begrip voor vakbonden CNV en FNV over de gang naar de rechter die de bonden maken om verkiezingen af te dwingen bij de ondernemingsraad van de tech-gigant.

"ASML staat achter de beslissing van de ondernemingsraad om de verkiezingen uit te stellen. In deze onvoorspelbare en hectische tijden van COVID-19 is het begrijpelijk dat de OR tijd nodig heeft om de OR-verkiezingen voor te bereiden", laat een woordvoerder van ASML weten in een reactie. "ASML-kantoren zijn maanden lang gesloten geweest. Er is extra tijd nodig voor het vinden van goede OR-leden, om ze goed voor te bereiden en een goede start van de nieuwe OR te borgen. Het heeft niet zozeer te maken met het feit dat er niet digitaal gestemd zou kunnen worden."

"De FNV hanteert een technisch procedureel bezwaar en we vragen ons af of dat passend is in een tijd waarin veel bedrijven hard aan het werk zijn om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden", meldt de woordvoerder. 

Volgens ASML hebben de vakbonden bij andere bedrijven waar OR-verkiezingen zijn uitgesteld, geen rechtszaak aangespannen. "FNV en CNV geven niet aan waarom uitstel van de OR-verkiezingen nu juist bij ASML problematisch is in verband met het 'democratisch gehalte van de medezeggenschap'.
Enige flexibiliteit en begrip zou dan op zijn plaats zijn richting onze OR en onze medewerkers. We zijn dan ook teleurgesteld over de houding van de vakbonden."

Juridisch wapengekletter
"De OR heeft zich tijdens de COVID-19 crisis enorm ingezet om de belangen van alle medewerkers te behartigen. Daar past respect en steun bij vanuit de vakbonden. Geen georkestreerd juridisch wapengekletter en een keihard ultimatum. Dat is zeker niet in het belang van onze medewerkers", besluit de woordvoerder.

FNV en CNV lieten eerder weten een rechtszaak aan te spannen tegen de ondernemingsraad van het bedrijf wegens het uitstellen van de verkiezingen.

Laat je reactie achter