ASML

ASML stevent opnieuw af op recordjaar

Opnieuw klinkende cijfers voor ASML. De Veldhovense chipmachinefabrikant heeft een goed kwartaal achter de rug en stevent wederom af op een recordomzet. Die kan dit jaar uitkomen op 19 miljard euro.

Afgelopen kwartaal boekte ASML een omzet van 4 miljard euro, iets minder dan de drie maanden ervoor. Opvallender is het aantal orders dat de chipmachinebouwer boekte. Voor meer dan 8 miljard euro aan bestellingen werden er binnengesleept. Daarbij gaat het voor een groot deel om nieuwe EUV-machines, waarmee zeer slimme chips kunnen worden gemaakt. 

Enorme vraag naar chips
ASML is dus zeer optimistisch over 2021. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetgroei van 35 procent, van 14 miljard naar 19 miljard euro. Dat komt vooral door de niet aflatende vraag naar chips, voor onder meer smartphones, navigatiesystemen en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Uitbreiding
Om die enorme groei mogelijk te maken, moet ASML uitbreiden. “Dat kan op meerdere manieren. Sneller werken, meer medewerkers en machines op de werkvloer of het bijbouwen van vierkante meters de komende jaren. Daarover zijn we met partijen in gesprek”, aldus topman Peter Wennink.

Laat je reactie achter