ASML gaat honderden miljoenen steken in samenwerking met TU/e
ASML gaat honderden miljoenen euro's steken in een vernieuwde samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat naar nieuwe onderzoeksfaciliteiten op de TU/e-campus.
TU/e en ASML ondertekenden maandag samen een plan voor een tienjarige samenwerking. Die behelst twee dingen: een programma om onderzoek te ontwikkelen op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie. Op die gebieden moeten er jaarlijks veertig posities bekostigd voor onderzoekers om te promoveren aan de universiteit.
Dat moeten bovendien ‘internationaal gerenommeerde toptalenten’ zijn, zo laat de TU/e weten. ASML levert daarnaast een bijdrage doordat topingenieurs van het bedrijf voor een deel ook les gaan geven aan de onderwijsinstelling.
Cleanroom en onderzoekapparatuur
Daarnaast komt er nieuwe onderzoeksfaciliteiten, zoals cleanrooms, laboratoria en de nieuwste onderzoekapparatuur. Een deel van die faciliteiten moeten beschikbaar worden niet alleen voor ASML, maar ook voor de TU/e en andere bedrijven en onderzoeksinstellingen uit de Brainport-regio. Met de komst van de faciliteit zijn honderden miljoenen euro’s gemoeid.
De gezamenlijke cleanroom moet er onder meer voor zorgen dat er innovaties gedaan kunnen blijven worden op gebieden waar onderzoeksgebieden als fotonica, nanomaterialen en chipfabricage overlappen. In de nieuwe faciliteit moet ruimte komen voor vijfhonderd onderzoekers, waaronder honderden ASML-medewerkers.
'Gedeelde toewijding'
"Onze relatie met de Technische Universiteit Eindhoven gaat terug tot de begindagen van ASML”, zo zegt Jos Benschop, vice-president Technologie, van het Veldhovense bedrijf. “Onze samenwerking is gebaseerd op een gedeelde toewijding aan het creëren van zinvolle innovaties voor de maatschappij, door een brug te slaan tussen fundamentele wetenschap en industriële engineering. Deze volgende stap in ons partnerschap geeft vorm aan een mooiere toekomst voor de Brainport-regio."
“Samenwerking met de industrie zit in het DNA van de universiteit en is in lijn met onze strategie”, zegt bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits.
'Toptalenten aantrekken'
“Wij zijn een internationale topuniversiteit met sterke wortels in Brainport Eindhoven en we hebben een leidende positie in samenwerking met de industrie, die we verder willen uitbouwen. Deze ontwikkeling biedt enorme kansen voor de universiteit, voor wetenschappers en voor studenten. Het zal ons ook helpen toptalenten uit de hele wereld aan te trekken, wat van cruciaal belang is voor Brainport Eindhoven, Nederland en Europa", aldus Smits.
Laat je reactie achter