Studio040

Archeologisch onderzoek Stratumseind vervroegd

Gemeente Eindhoven start door de coronamaatregelen eerder met het archeologisch onderzoek op het pleintje aan het Stratumseind.

Eigenlijk zou het onderzoek 2 november beginnen, maar door de nieuwe coronamaatregelen, waarbij de horeca dicht moet blijven, wordt eerder met het onderzoek begonnen.

Op die manier moeten de werkzaamheden ook eerder klaar zijn, zodat de horeca er zo min mogelijk last van ondervindt.

De komende jaren worden de rode steentjes in de binnenstad vervangen door een ander soort steen. Ook gaat de riolering aangepakt worden. Om die werkzaamheden te kunnen uitvoeren moet er eerst archeologisch onderzoek worden gedaan. Zodat de aannemer niet voor de verrassing van waardevolle, historische vondsten komt te staan.

Oude stadspoort
De verwachting is namelijk dat er tenminste één zo'n waardevol object onder het pleintje ligt. De oude stadspoort van Stratum, die stamt uit de Middeleeuwen, zou zich daar volgens onderzoek onder de grond bevinden.

Daarom gaat de gemeente er een sleuf graven van vier meter breed, vijftien meter lang en tweeënhalve meter diep. Tijdens de werkzaamheden is het pleintje afgesloten voor motorvoertuigen.

Laat je reactie achter