Arbeidsmigranten moeten weg uit pand Leenderweg
Het uitzendbureau dat sinds december vorig jaar 90 arbeidsmigranten heeft ondergebracht in een voormalig hotel aan de Leenderweg, moet voor hen op zoek naar andere woonruimte. De gemeente Eindhoven heeft zowel het bureau als de pandeigenaar opgedragen om de bewoning zo snel mogelijk te beëindigen, op last van een dwangsom.
De bewoning van het bewuste pand is in strijd met het bestemmingsplan. Om het hotel alsnog voor dit doel te kunnen gebruiken, vroeg uitzendbureau Eurojob eind april alsnog een vergunning aan, maar die werd hen 15 juni geweigerd. Daarop besloot het stadsbestuur de eigenaar via een dwangsom te dwingen om een einde te maken aan de bewoning met migranten. Hoeveel tijd Eurojob en pandeigenaar Amrath krijgen om de migranten te verplaatsen naar een alternatieve locatie, is niet bekend. Evenmin is duidelijk hoe hoog de dwangsom is, die is opgelegd.
Volgens Eurojob was er niet veel mis met het gebruik van het pand als onderkomen voor arbeidsmigranten. Het beschouwt deze groep technisch gezien als 'logiés', waarmee ze ook passen bij de hotel- en dus horecafunctie die er op het pand rust. De gemeente bestrijdt dat. Eurojob wijst de gemeente verder op haar afspraken in SRE-verband, waarin Eindhoven zich sterk maakt om woonruimte te regelen voor arbeidsmigranten in de stad. Daarvoor heeft de gemeente ook altijd leegstaand vastgoed als optie genoemd.
Eurojob heeft bij de gemeente nog aangedrongen op een gesprek. Volgens de gemeente heeft zo'n gesprek nog niet plaatsgevonden. Wel stelt de gemeente dat Eurojob en Amrath samen verantwoordelijk zijn voor de herhuisvesting van de migranten. De gemeente beschikt zelf niet over alternatieve woonruimte om hen (tijdelijk) onder te brengen.
De directeur van Eurojob laat dinsdagavond weten dat hij inmiddels in goed overleg is met de gemeente, om samen te kijken naar een passende oplossing. In dit stadium wil hij zich daarom niet verder uitlaten over de kwestie.
Inmiddels heeft de CDA-fractie raadsvragen gesteld over de kwestie. De partij wil onder meer van het stadsbestuur weten waarom het zolang geduurd heeft voordat er werd ingegrepen. Dat de bewoning strijdig was met het bestemmingsplan en voor overlast in de buurt zorgde, was namelijk al langer bekend. Het CDA wil verder dat de gemeente zich inspant om uitzendbureaus te dwingen om fatsoenlijke huisvesting voor hun werknemers te regelen.
Laat je reactie achter