Arbeidsmigranten krijgen er in regio 4000 woningen bij

De komende vier jaar komen er 4000 woningen voor arbeidsmigranten bij in de regio Eindhoven. Daarover hebben de negen gemeenten binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) afspraken gemaakt.

De vierduizend woningen zijn een toevoeging op de 7500 die in 2018 al waren toegezegd door de Metropool Regio Eindhoven, het gemeentelijk samenwerkingsverband voor Zuidoost-Brabant. Daarmee blijkt de behoefte nog niet te zijn ingevuld. In de regio Eindhoven werken zo'n zestienduizend arbeidsmigranten, die lang niet altijd fatsoenlijk zijn gehuisvest.

Per gemeente (Eindhoven, Best Geldrop-Mierlo, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven, Waalre en Helmond) wordt gekeken welke locaties zich lenen voor de huisvesting. Bekend is al dat de NH-hotels in Best en Geldrop tot wooncomplex voor onder meer arbeidsmigranten worden omgebouwd.

De gemeenten kijken vooral naar zogenoemd flexwonen en naar huisvesting voor één specifieke doelgroep, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. Bij flexwonen gaat het om tijdelijke huisvesting voor verschillende doelgroepen onder één dak. Studenten, ouderen, gescheiden mensen en arbeidsmigranten wonen dan in een pand samen.

Volgens het SGE blijkt dat 80 procent van de arbeidsmigranten tijdelijk in Nederland verblijft, en de rest zich hier definitief vestigt.

Laat je reactie achter